Zeeschip vaart tegen steiger: duizenden liters olie gelekt in haven Rotterdam

Print
Zeeschip vaart tegen steiger: duizenden liters olie gelekt in haven Rotterdam

Luchtfoto van het Botlekgebied onder Rotterdam. Afbeelding: AD/ANP

Een zeeschip is zaterdagmiddag in de Geulhaven in het Botlekgebied bij Rotterdam tegen een steiger aan gevaren. Daarbij zijn duizenden liters olie gelekt. Inmiddels is de uitstroom van de olie gestopt.

Door de aanvaring ontstond er een scheur in de romp. In eerste instantie werd GRIP 1 is uitgeroepen: dat houdt in dat alle hulpdiensten zijn opgeroepen omdat het een zeer gevaarlijke situatie betreft. In het water zijn oliebarrières geplaatst, om ervoor te zorgen dat de olie zich niet verder verspreidt.

Stank
"Zoals het er nu naar uit ziet, zijn er duizenden liters stookolie in het water terecht gekomen. Het heeft nogal een effect in de omgeving, omdat het zo'n grote plas olie is. Het stinkt behoorlijk'', laat Jasper van Vugt, woordvoerder van de Veiligheidsregio Rotterdam Rijnmond, weten.

Hij meldt dat er inmiddels is opgeschaald naar GRIP (gecoördineerde regionale incidentbestrijdings procedure) 2. Dat is gebeurd omdat niet alleen de locatie, maar ook de omgeving overlast ervaart. "Als de olie in de haven blijft, kunnen we het opruimen. Het is vooral zaak dat het niet in andere wateren terecht komt.''