Roemer houdt pleidooi voor gelijke kansen

Print
Roemer houdt pleidooi voor gelijke kansen

Emile Roemer, waarnemend burgemeester in Heerlen. Afbeelding: Marcel van Hoorn

Emile Roemer heeft vrijdag de zesde Rede van Texel uitgesproken. In het Zeemanskerkje in Oudeschild sprak de waarnemend burgemeester van Heerlen vooral over het krijgen en benutten van kansen.

“Ik ben ervan overtuigd dat de kansen om je talenten te benutten sterk afhankelijk zijn van de wijze waarop wij onze samenleving inrichten”, zei de voormalige SP-leider volgens een verslag in TM (Texelse Media). Roemer pleitte verder voor inspraak. Met het groeien van de economie sinds de jaren ’80 is het proces van democratisering volgens hem tot stilstand gekomen.

Welvaart
“Sommige mensen zeggen dat de welvaart van de laatste jaren ons ook veel goeds heeft gebracht. Maar voor wie heeft die welvaart goeds gebracht, en ten koste van wie? Nog niet zo lang geleden ging 90 procent van ons nationaal inkomen naar werknemers. Dat is nu nog maar 72 procent. En als de lonen sinds 1990 waren meegegroeid met de economie, dan was het beschikbare huishoudinkomen ruim 60 miljard hoger geweest. Dat is ruim 3500 euro per Nederlander per jaar”

Baby
Roemer verhaalde ook over zijn bezoek aan een vluchtelingenkamp in Kenia. Daar werd juist een baby geregistreerd. ’’Degene die de baby registreerde, merkte terloops op dat de moeder – een zestienjarig meisje in wiens armen de baby zich bevond - in hetzelfde kamp geboren was. Wat een uitzichtloosheid. Deze omstandigheden maken de mens. Er wordt vaak geroepen om opvang in eigen regio, maar dit kan natuurlijk geen oplossing zijn.”

De Rede van Texel wordt sinds vijf jaar georganiseerd in Oudeschild, in de Gouden Eeuw de drukste ankerplaats ter wereld. Publieke figuren spreken zich uit over een onderwerp dat voor de hele Nederlandse samenleving van belang is. Eerdere sprekers waren Eberhard van der Laan, Achmed Aboutaleb en historicus James Kennedy. De sprekers gaan naar huis met een scheepshoorn.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →