Britten eisen nieuw referendum over Brexit

Print

Tienduizenden mensen gingen de straat op in Londen. Afbeelding: EPA

Tienduizenden mensen zijn zaterdag de straat op gegaan in Londen om te vragen om een tweede referendum over Brexit. In Brussel wordt momenteel namelijk druk onderhandeld over de voorwaarden van de huidige deal. De Britse bevolking wil meer inspraak bij die onderhandelingen.

Onder de vlag van protestbeweging The People's Vote trokken tienduizenden anti-Brexitdemonstranten de straat op. Het was het begin van een campagne die de hele zomer zal duren. Het doel ervan is om een nieuw referendum te eisen over de voorwaarden voor de Brexit. De demonstranten droegen spandoeken bij zich met teksten als 'Brexit verwoest Groot-Brittannië', 'Theresa, vertel ons de waarheid' en 'De Brexit is nog geen gelopen race'.

Gevolgen
"Ik ben er voorstander van dat de mensen zich een tweede keer mogen uitspreken. Veel mensen zijn van gedachten veranderd, we begrijpen de gevolgen nu beter", vertelt de 55-jarige Britse verpleegster Emily Hill. Ze reed vanochtend twee uur vanuit Gloucestershire om bij het protest aanwezig te kunnen zijn. "Veel kiezers hebben een proteststem gegeven", stelt ze. "Sommigen van hen zijn tegen Europa, maar ik denk niet dat dat representatief is voor de meerderheid van de bevolking."

Voorteken
Naast Britten sloten ook demonstranten uit andere landen zich aan bij de betoging. "Ik was in tranen tijdens de uitslagen van het referendum", vertelt de Italiaanse Chiara Liduori. "Het was een voorteken voor een sombere toekomst." Liduori woont samen met haar dochter van 2 en haar nichtje van 14 in de Britse hoofdstad. "Ik ben vandaag voor hen gekomen, want zij gaan opgroeien in een ander Europa. Een Europa dat ik niet ken en niet wil."Uit een enquête van de Britse zender ITV bleek vrijdag dat 48 procent van de ondervraagden voorstander is van een tweede referendum. Slechts een kwart was daar echt tegen, terwijl 27 procent aangaf er geen mening over te hebben. Mocht Brexit toch doorgaan, dan zal Groot-Brittannië vanaf 29 maart volgend jaar geen deel meer uitmaken van de Europese Unie.