Recorddroogte: boeren Noord-Limburg niet in paniek door neerslagtekort

© iStock

Het lijkt erop dat deze junimaand de droogste wordt in lange tijd, mogelijk zelfs sinds de weermetingen zijn begonnen in 1901. Het grootste neerslagtekort is in delen van Noord-Limburg.

Will Gerritsen

Dat melden de weerbureaus Weeronline en Weerplaza.

De boeren en tuinders in Noord-Limburg maken zich echter vooralsnog geen zorgen. Volgens een woordvoerder van de LLTB zijn er geen signalen bekend van aangesloten agrariërs die in de problemen zijn gekomen.

VerbodHoewel Waterschap Limburg vorige week in Noord- en Midden-Limburg een verbod heeft uitgevaardigd op het beregenen met water uit beken en rivieren, heeft dit voor zover bekend nergens tot grote problemen geleid.

Op het verbod bestaan veel uitzonderingen waardoor bijvoorbeeld de groente- , bloemen- en plantenteelt niet worden getroffen.

Verder besproeien veel agrariërs hun gewassen met grondwater. "De meeste bedrijven zijn ingericht op dergelijke droogtefases. Onze achterban heeft veel ervaring opgebouwd met het op peil houden van het grondwater."

TropischDe rest van de maand gaat zonnig en warm verlopen, vandaar dat droogterecords nu al zeker lijken. De komende dagen loopt het kwik op naar zomerse waarden, donderdag kan zelfs een tropische 30 graden worden aangetikt.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee