Recorddroogte: boeren Noord-Limburg niet in paniek door neerslagtekort

Print
Recorddroogte: boeren Noord-Limburg niet in paniek door neerslagtekort

Afbeelding: iStock

Het lijkt erop dat deze junimaand de droogste wordt in lange tijd, mogelijk zelfs sinds de weermetingen zijn begonnen in 1901. Het grootste neerslagtekort is in delen van Noord-Limburg.

Dat melden de weerbureaus Weeronline en Weerplaza.

De boeren en tuinders in Noord-Limburg maken zich echter vooralsnog geen zorgen. Volgens een woordvoerder van de LLTB zijn er geen signalen bekend van aangesloten agrariërs die in de problemen zijn gekomen.

Verbod
Hoewel Waterschap Limburg vorige week in Noord- en Midden-Limburg een verbod heeft uitgevaardigd op het beregenen met water uit beken en rivieren, heeft dit voor zover bekend nergens tot grote problemen geleid.

Op het verbod bestaan veel uitzonderingen waardoor bijvoorbeeld de groente- , bloemen- en plantenteelt niet worden getroffen.

Verder besproeien veel agrariërs hun gewassen met grondwater. "De meeste bedrijven zijn ingericht op dergelijke droogtefases. Onze achterban heeft veel ervaring opgebouwd met het op peil houden van het grondwater."

Tropisch
De rest van de maand gaat zonnig en warm verlopen, vandaar dat droogterecords nu al zeker lijken. De komende dagen loopt het kwik op naar zomerse waarden, donderdag kan zelfs een tropische 30 graden worden aangetikt.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →