De nieuwste luidsprekers kunnen onze gesprekken afluisteren

Amazon Echo is een slimme speaker die de lichten voor je aanzet, je vertelt welke films er draaien en wat voor weer het buiten is.

Amazon Echo is een slimme speaker die de lichten voor je aanzet, je vertelt welke films er draaien en wat voor weer het buiten is.© Amazon

Dankzij Google en Amazon kunnen we sinds begin dit jaar praten met onze luidsprekers. De zogeheten smart speakers kunnen de lampen voor je aanzetten en vertellen welke films je op dit moment kunt streamen. Maar aan deze vernuftige technologie kleeft een schaduwzijde, want de slimme apparaten luisteren je ook af.

Naz Taha/AD

Het microfoontje op de nieuwste versie luidsprekers van techbedrijven Amazon en Google luistert volledige gesprekken af en kan informatie aan data-hongerige bedrijven doorspelen.

Met een beetje pech stuurt de Amazon Echo gesprekken per ongeluk naar willekeurige mensen uit je contactenlijst, zo schrijft techplatform The Next Web.

ReactieVoor de werking van de smart speaker is het niet noodzakelijk dat de microfoon willekeurig wordt ingeschakeld, toch werkt de microfoon ook als hij uitstaat.

In een reactie beloven Google en Amazon overigens dat de opnames het apparaat niet verlaten en dat er geen persoonlijk gesprekken worden afgeluisterd.

Gemak vs privacyOndanks het risico menen techexperts van The Next Web en Mashable dat we vroeg of laat allemaal gaan praten tegen onze apparaten. Het gemak van de speakers wint het van de bescherming van onze privacy.

Begin een zin met ‘OK Google’ of ‘Alexa’, en je luidspreker wordt wakker: een computerstem vertelt je welke films er draaien, zet de lichten voor je aan en vertelt je zelfs of je een paraplu mee moet nemen zodat je niet naar buiten hoeft te kijken.

Marktleider Amazon verkocht in de VS al ruim 20 miljoen smart speakers. Google verkocht naar schatting bijna 9 miljoen Google Home-apparaten en verwacht dat de luidsprekers ook in Nederland een hit worden.

Wil je voorkomen dat je telefoon lukraak geluiden afluistert? Hou het dan bij de ouderwetse luidspreker.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee