Jonge Maastrichtenaar is Ironman in geest van zijn overleden vader: 'Just do it!'

© Sjak Planthof

© Familie Gerards

thumbnail:
thumbnail:

De teller is inmiddels de 6000 euro gepasseerd. Maastrichtenaar Robin Gerards (21) doet op zondag 5 augustus mee aan Ironman Maastricht met als streven om 10.000 euro in te zamelen voor het kankerfonds. Toen Robin tien was, overleed zijn vader aan deze ziekte.

Sjak Planthof

“Zelfs medescholieren van de basisschool, die ik sinds die tijd niet meer gezien had, maar die mijn situatie kennen, hebben gedoneerd voor mijn actie”, meldt Robin (21) enthousiast.

KnakworstjesZij hebben als kinderen van dichtbij meegemaakt hoe Robin als klasgenoot op basisschool Sint Pieter zijn vader verloor, na een ziekbed van ruim drie jaar. “Ik besef nu pas hoeveel steun we in die tijd kregen. Tussen de middag kon ik altijd bij klasgenootjes thuis lunchen, dan aten we vaak knakworstjes.”

Blijf positiefEén dezer dagen is het 12 jaar geleden dat het noodlot Robin en zijn moeder en zus trof. Robin kan als volwassene nu volmondig zeggen dat het goed met hem gaat. “Ik zou willen dat mijn pa er nog was, maar ik zou geen ander leven willen leiden dan dat ik nu doe. Hij zou trots op me zijn geweest.” Toen Robin nog op voetbal zat bij SC Jekerdal, stonden er vaak vaders langs de lijn. “Bij mij niet, maar ik voelde me er niet zielig door.” Zijn vader gaf hem, zijn zus en moeder als afscheid de boodschap mee: ‘Ga niet bij de pakken neerzitten. Blijf altijd positief.’ “Dat heeft me altijd gesterkt.”

SuperfitEnkele jaren geleden kreeg Robin steeds meer lol in fietsen. Een vriend inspireerde de jongeman, die komende september een opleiding start bij de Koninklijke Militaire Academie in Breda, om zich ook toe te leggen op de onderdelen zwemmen en hardlopen. Het was de start van veel trainingsuren. Nadat hij onlangs zijn eerste triathlon aflegde, de Maastricht- Eijsden triathlon, staat Robin nu aan de vooravond van het grote werk van Ironman Maastricht. “Ik voel me superfit, maar ik denk dat ik mezelf desondanks ga tegenkomen.” Zwemmen is het onderdeel waaraan Robin het meeste moest bijspijkeren. “Dat onderdeel moest ik echt oppikken. Nu zwem ik circa 7,5 kilometer per week.”

Uit het hartZijn zus was degene die hem op het idee bracht om zijn sportieve prestaties te koppelen aan een goed doel. Welk doel dat dan wel zou zijn, daarover hoefde Robin niet lang na te denken. Belangrijkste was: het moest uit zijn hart komen. Op de website van KWF kankerfonds heeft de Maastrichtenaar een eigen goede doelen actiepagina aangemaakt waarin hij zijn beweegredenen toelicht: “Lichamelijk verloor mijn vader de strijd van kanker, maar mentaal heeft hij zich nooit gewonnen gegeven.”Robin laat weten dat hij uit de positiviteit van zijn vader in die onzekere tijd al jong twee belangrijke lessen trok. “Ten eerste om niet op te geven na enkele tegenslagen. Ten tweede om te genieten van elke dag die ik gezond met vrienden en familie kan doorbrengen. Daar heb ik vooral de laatste jaren veel aan gehad.”

Met zijn ‘swim-bike-run’ actie hoopt Robin 10.000 euro op te halen voor onderzoek naar de ziekte kanker waaraan zijn vader destijds stierf. De actie startte op 28 mei en is ruim 350 keer gedeeld op Facebook. Het aantal donaties is overweldigend. Na twee weken was er 4500 euro binnen op Robin’s actie-pagina die via de website van KWF verloopt.

De donatiepagina van Robin is hier te vinden.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee