'Politiek systeem moet worden aangepast'

Print
'Politiek systeem moet worden aangepast'

Afbeelding: ANP Xtra

Driekwart van de Nederlanders vindt dat het politieke systeem in ons land moet worden aangepast. 35 procent opteert voor grote veranderingen, 40 procent voor kleine aanpassingen.

Dat blijkt uit de wekelijkse peiling van Maurice de Hond. Hij legde de ondervraagden de suggesties voor die de commissie-Remkes eerder deze week opperde over het versterken van de democratie.

Kiezen minister-president
Vooral Forum voor Democratie, de PVV, 50PLUS en de SP zijn gebrand op veranderingen. Van alle ondervraagden zijn kiezers van deze partijen het meest te porren voor het rechtstreeks kiezen van de Eerste Kamer, het invoeren van een bindend referendum en het direct kiezen van de minister-president.

Opkomstplicht
Ook voelen zij in meerderheid voor het weer invoeren van de opkomstplicht. Vrijwel alle ondervraagden (83 procent) vinden dat het moeilijker moeten worden voor Kamerleden om zich af te splitsen.

Remkes komt eind dit jaar met zijn eindrapport.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →