'Politiek systeem moet worden aangepast'

© ANP Xtra

Driekwart van de Nederlanders vindt dat het politieke systeem in ons land moet worden aangepast. 35 procent opteert voor grote veranderingen, 40 procent voor kleine aanpassingen.

ANP

Dat blijkt uit de wekelijkse peiling van Maurice de Hond. Hij legde de ondervraagden de suggesties voor die de commissie-Remkes eerder deze week opperde over het versterken van de democratie.

Kiezen minister-presidentVooral Forum voor Democratie, de PVV, 50PLUS en de SP zijn gebrand op veranderingen. Van alle ondervraagden zijn kiezers van deze partijen het meest te porren voor het rechtstreeks kiezen van de Eerste Kamer, het invoeren van een bindend referendum en het direct kiezen van de minister-president.

OpkomstplichtOok voelen zij in meerderheid voor het weer invoeren van de opkomstplicht. Vrijwel alle ondervraagden (83 procent) vinden dat het moeilijker moeten worden voor Kamerleden om zich af te splitsen.

Remkes komt eind dit jaar met zijn eindrapport.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee