Bestuurder Pinkpopdrama heeft slachtoffers niet op de weg zien zitten

Het bestelbusje, dat bij een aanrijding een groep voetgangers in Landgraaf raakte, wordt meegenomen voor onderzoek.

Het bestelbusje, dat bij een aanrijding een groep voetgangers in Landgraaf raakte, wordt meegenomen voor onderzoek.© ANP

De chauffeur die na afloop van Pinkpop vier mensen aanreed, heeft hen niet gezien en daardoor ook niet meer kunnen remmen of uitwijken. Hij is ‘nietsvermoedend’ opgeschrikt door de aanrijding.

Claire van Dyck

Dat zegt de 34-jarige Danny S. die wordt verdacht van het veroorzaken van het fatale ongeval na afloop van Pinkpop in een verklaring via zijn advocaat Raimon Maessen.

Bij dat ongeval kwam een 35-jarige man uit Heerlen om het leven en raakten drie mensen uit Heerlen en Landgraaf zeer ernstig gewond.

ShocktoestandS. verkeerde vanaf het moment van de klap in een "shocktoestand en is vervolgens in een waas naar huis gereden zonder dat hij zich achteraf kan herinneren hoe en op welke wijze hij dit gedaan heeft".

Achteraf 'betreurt' hij dat hij niet is gestopt, maar hij "verkeerde in een shocktoestand en kan dit niet meer terugdraaien", staat in de verklaring die de advocaat heeft doen uitgaan.

NietsvermoedendDanny S. beleefde "samen met zijn gezin, een onvergetelijke dag op Pinkpop met als hoogtepunt de afsluiting van Bruno Mars. Na een geslaagde dag keerde hij samen met zijn gezin nagenietend naar huis waar hij voor middernacht arriveerde."

Maandagochtend heel vroeg vertrok S., podiumbouwer, om een collega op te halen met wie hij in Amsterdam het podium voor de concerten van Beyonce en Jay-Z zou opbouwen. Hij nam de inmiddels opengestelde Mensheggerweg, had de lichten aan en reed daar 'nietsvermoedend' tegen een groepje Pinkpopbezoekers aan die op de weg zaten na te genieten van het festival, staat in de verklaring.

SnelheidDe weg was twee uur eerder volledig opengesteld voor verkeer, wel gold nog een verlaagde maximum snelheid van 30 kilometer per uur, liet de gemeente Landgraaf eerder weten. Het is onbekend wat de snelheid was.

De bestuurder wil het bij deze verklaring laten en geen aanvullende vragen beantwoorden. "De reden waarom cliënt bereid is tot deze (pers)verklaring is dat de berichtgeving over het noodlottig ongeval en de rol en persoon van cliënt, zeer uiteenlopend was en cliënt als rechtstreeks betrokkene, als gevolg van de aan hem opgelegde beperkingen, de enige is die zijn kant van het verhaal nog niet heeft kunnen belichten."

MedelevenHij heeft uitsluitend op de weg gereden, voerde verlichting en benadrukt geen mensen op de weg te hebben zien zitten, staat in de verklaring. Die begint met het uitspreken van medeleven aan de slachtoffers en nabestaanden in deze zaak.

"Cliënt realiseert zich dat de gevolgen van het pinkpopdrama voor slachtoffers en nabestaanden vreselijk en onomkeerbaar zijn. Cliënt zou het allerliefste de tijd willen terugdraaien zodat alle betrokkenen dit vreselijk trauma bespaard was gebleven."

Ook voor hemzelf is het ongeval 'traumatisch'. In de verklaring wordt benadrukt "dat er sprake is van een tragisch en noodlottig ongeval en dat hij geen enkele intentie had, toen hij op de bewuste maandagochtend zoals zovelen aan een nieuwe werkweek begon, om andere mensen in gevaar te brengen, laat staan (dodelijk) letsel toe te brengen."

OnderzoekVolgens zijn advocaat heeft S. "zijn volledige medewerking gegeven aan het strafrechtelijk onderzoek en volledige openheid van zaken betracht omtrent de toedracht van dit noodlottig ongeval. Cliënt is uitgebreid, in 3 verhoorsessies, meer dan 10 uren verhoord".

Vrijdag kwam de bestuurder vrij nadat uit onderzoek bleek dat er geen aanwijzingen zijn voor opzet. Hij wordt wel nog verdacht van het veroorzaken van een ongeval met dood en letsel tot gevolg. In het bloed van S. is geen alcohol aangetroffen.

De uitslag van het bloedonderzoek naar eventueel drugsgebruik was vrijdag nog niet binnen. Het Openbaar Ministerie weet nog niet wat de concrete verdenking gaat worden omdat het onderzoek nog in volle gang.

ImpactHet tragisch ongeval heeft een enorme impact op Danny S. en zijn naaste omgeving, staat in de verklaring. Hij "zal de rest van zijn leven moeten leven met de gevolgen van dit tragisch ongeval, zijn leven voor en na maandag 18 juni 2018 zal nooit meer hetzelfde zijn."

Hij vraagt de media hem en zijn naaste omgeving de tijd te gunnen om dit tragisch ongeval zo goed als mogelijk te (kunnen) verwerken.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee