Enexis waarschuwt: gaskraan dicht in omgeving Echt

Print
Enexis waarschuwt: gaskraan dicht in omgeving Echt

Afbeelding: Brandweer Echt/Facebook

De Veiligheidsregio Limburg Noord heeft zondagmiddag een NL Alert laten uitgaan voor zo'n 1500 inwoners van Pey, Maria-Hoop, Koningsbosch en van het buitengebied in Echt.

Enexis riep bewoners daarin op zo snel mogelijk de hoofdkraan van het gas dicht te draaien na een gasstoring, die zich in de nacht van zaterdag op zondag voordeed.

Niet goed beveiligd
Die storing is weliswaar verholpen, maar Enexis kan het gas pas weer aansluiten als de getroffen bewoners eerst de gaskraan hebben dichtgedraaid. Dit om te voorkomen dat er ongelukken gebeuren voor het geval iemand nog het gasfornuis heeft open staan. Een woordvoerder van de brandweer zei dat oude cv-ketels en gasfornuizen niet altijd goed beveiligd zijn tegen het uitstromen van gas zonder vlam.

Hulpverleners alle 1500 adressen langs geweest om bewoners te waarschuwen. Enexis is rond half zes gestart de druk in de gasleiding langzaam weer op te voeren en rond 18.00 uur konden alle inwoners in het getroffen gebied de gaskraan weer opendraaien.

Waarschuwen
De oorzaak van de storing is waarschijnlijk een spontaan lek geweest dat halverwege de nacht van zaterdag op zondag is ontstaan. Toen voor Enexis bekend was dat het om een groot gebied ging dat was getroffen, is rond één uur 's middags besloten hulpverleners huis-aan-huis op pad te sturen om mensen te waarschuwen de gaskraan dicht te draaien. "Dat is een preventieve maatregel waar we normaal gezien zelf de bewoners voor waarschuwen", zegt een Enexis-woordvoerder. "Het doel ervan is dat geen gasophopingen ontstaan in een huis wanneer iemand met een ouder gasfornuis is vergeten de pit uit te draaien. Dan kan het gevaarlijk zijn als wij ineens de hoofdkraan opendraaien."

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →