Weert krijgt muziekinstallatie in de binnenstad

Print
Weert krijgt muziekinstallatie in de binnenstad

Afbeelding: DL

De binnenstad van Weert krijgt muziek. Een proefopstelling is geplaatst in de Hoogstraat en de Langstraat en wordt momenteel getest. De intentie is om dit jaar de hele binnenstad te voorzien.

Met de aanleg van een muzieksysteem komt een jarenlange wens van ondernemers en vastgoedeigenaren in de binnenstad, alles binnen de singels en de Stationsstraat, in vervulling.

100.000 euro
"Omdat in de binnenstad al wifi is aangelegd, kan het systeem op die techniek meedraaien en is het redelijk goedkoop", vertelt voorzitter Emiel Paquay van de BIZ vastgoedeigenaren. Bijna 100.000 euro zal het systeem volgens Paquay gaan kosten en zowel gemeente als ondernemers en vastgoedeigenaren dragen eraan bij. "Een verdeelsleutel moet nog worden bepaald, maar de vastgoedeigenaren zullen de grootste hap betalen. Die profiteren het meest van een levendige en aantrekkelijke binnenstad. Daar dragen trouwens ook de aanleg van verlichting en groen aan bij. De gemeente kan de muziekinstallatie bovendien gebruiken bij calamiteiten en voor crowdmanagement als het te druk wordt."

Bij wijze van proef hangen nu speakers in de Hoogstraat en in de Langstraat. "De wifi-verbinding is nog niet optimaal dus daar komen ze dinsdag voor kijken", zegt Marienel Engelen tegenover wier winkel een speaker hangt.

Sfeerverhogend
De aanleg van de muziekinstallatie gebeurt in nauw overleg met de Bewoners Organisatie Binnenstad (BOB). Paquay: "De speakers worden naar beneden gericht zodat bewoners in de appartementen boven winkels er zo min mogelijk last van hebben en zal met name tijdens de winkelopeningsuren aan staan. De muziek moet vooral sfeerverhogend zijn voor de stille koopavonden en de installatie zal niet worden gebruikt voor reclame."

Matige respons
De BOB heeft middels een enquête in maart de meningen van binnenstadbewoners gepeild. Van de ruim 3000 centrumbewoners reageerden er slechts 30. Van hen wonen er 23 in het winkelgebied: 14 zijn tegen muziek in de stad, 1 voor en 8 willen alleen muziek als die niet te hard staat. BOB-voorzitter Leon Bouwels is teleurgesteld over de matige respons. "Maar gelukkig worden we betrokken bij de invulling van het project zodat we de balans tussen de commerciële belangen van de ondernemers en de leefbaarheid voor de bewoners in de gaten kunnen houden."

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →