Erdogan eist overwinning in presidentsverkiezing op

Erdogan begroet aanhangers bij het stembureau.© AFP/Aris Messinis

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan claimt te zijn herkozen als president van Turkije, op basis van voorlopige resultaten.

AD/Marc Guillet

Eerder meldde ook het staatspersbureau al dat Erdogan de absolute meerderheid heeft. De meerderheid in het parlement is zijn partij echter kwijt. Dat blijkt uit de uitslagen die door het staatspersbureau Anadolu werden gemeld. Nadat bijna 90 procent van de stemmen was geteld, stond Erdogan een straatlengte voor op zijn belangrijkste rivaal, de sociaaldemocraat Muharrem Ince: 54 tegen 30 procent.

ManipulatieDe belangrijkste oppositiepartij CHP meldde dat Erdogan niet meer dan 46 procent heeft en Ince 40 procent. Zij beschuldigen het staatspersbureau van manipulatie. Een hoge functionaris van een oppositiepartij zei over de ernstige discrepanties tussen de cijfers 'het lijkt wel alsof we naar de uitslagen van een ander land zitten te kijken'.

Tweede rondeAls cijfers van de oppositie blijken te kloppen dan zou Erdogan wel ruimschoots de meeste stemmen hebben vergaard, maar de verkiezingen niet in de eerste ronde met een vereiste meerderheid van minimaal 50 procent plus een stem hebben gewonnen. Dan zou er op 8 juli een tweede ronde nodig zijn. De Kiesraad heeft het laatste woord en zal naar verwachting niet eerder dan maandag met de officiële uitslag komen.

Feest bij HDPDe pro-Koerdische partij HDP kon alvast feest vieren. Onder de inspirerende leiding van hun achter tralies zittende presidentskandidaat Selahattin Demirtas slaagde de partij erin om over de hoge kiesdrempel van 10 procent. Ondanks alle tegenwerking van Erdogan en de staatsmedia die hem consequent brandmerken als een 'terrorist' en krijgt daardoor zeker 60 zetels in het parlement. Daarmee is de AK partij van president Erdogan haar absolute meerderheid kwijt.

ZorgenDe grote discrepantie tussen de cijfers van de staatsmedia en die van de oppositie en waarnemers leidt tot zorgen over de betrouwbaarheid van cijfers. Het persbureau Anadolu treedt vaak op als het verlengstuk van de regerende AKP. Een van de vreemdste uitslagen is die voor de ultranationalistische partij van de Grijze Wolven, de MHP. Die was uiteengevallen en scoorde in geen enkele peiling meer dan 5,5 procent. Onmogelijk dat de partij van de kiezers nu ineens het dubbele aantal stemmen krijgt, zo zeggen waarnemers.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal