Geen doorbraak, wel positieve geluiden na Europees migratieoverleg

Print
Geen doorbraak, wel positieve geluiden na Europees migratieoverleg

Rutte staat de pers te woord in Brussel. Afbeelding: ANP/Jerry Lampen

Het overleg in Brussel om Europese oplossingen te vinden voor de politieke migratie- en asielproblemen heeft niet geleid tot een doorbraak, maar er klonken na afloop wel positieve geluiden.

De zestien aanwezige EU-regeringsleiders werden het erover eens dat lidstaten onderling of in groepjes gaan proberen aankomstlanden als Italië te ontlasten en het gereis van asielzoekers door Europa tegen te gaan.

Merkel
Besluiten werden niet genomen. Er was veel goede wil om vooruit te komen, zei de Duitse bondskanselier Angela Merkel. "We zijn het er allemaal over eens dat we de illegale migratie willen terugdringen, onze grenzen willen beschermen en we allemaal verantwoordelijk zijn voor alle onderwerpen."

Volgens Merkel was er overeenstemming om meer deals met Afrikaanse landen te sluiten om te zorgen dat minder mensen de oversteek naar Europa maken. Ook de regeringsleiders van Spanje, Malta en België spraken zich hoopvol uit in aanloop naar de echte EU-top van donderdag. De Italiaanse premier Giuseppe Conte toonde zich "beslist tevreden".

Enorme vraagstukken
Premier Rutte was een "heel klein beetje positiever" dan vooraf. "Er liggen nog enorme vraagstukken, onder meer in Italië. Niet alle irritaties zijn weggewerkt, maar het feit dat we de bijeenkomst hadden, zorgt ervoor dat we donderdag niet bij nul of min vijf beginnen. Je kunt allerlei bilaterale of trilaterale afspraken maken, maar ik zou nog wel willen proberen of het wèl lukt met zijn allen, eerlijk gezegd."

Rutte wil vooral inzetten op afspraken met landen in Afrika, waarbij "koppeltjes" EU-landen het voortouw moeten nemen. Over plannen om opvangcentra in de EU op te tuigen is hij niet enthousiast. "Bij kampen in Europa hou je aanzuigende werking."

Mede door de afwezigheid van ‘asielweigerende’ landen als Polen en Hongarije waren de verwachtingen vooraf niet hooggespannen.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →