Renske (17) slaagde cum laude, maar doet toch nog een herkansing

© De Limburger/Peter Schols

De slimste leerlinge van het Bernardinuscollege in Heerlen is dit jaar Renske Wierda (17). Ze slaagde summa cum laude voor haar eindexamen gymnasium, maar doet toch nog een herkansing voor Nederlands.

Siebrand Vos

Renske: "Ik had en 9,1 voor het schoolexamen en een 7,2 voor de centrale toets. Als ik een 7,9 voor de centrale had gehaald, was dat gemiddeld een 8,5 en dus een 9 geworden. Daarom ga ik een herkansing doen. Vijf tienen en vijf negens staat toch mooier op zo’n lijst."

OxfordVoor de gemiddelde leerling zou dit een luxeprobleem zijn, maar dat is Renske niet. Ze is net terug van een bezoek aan de beroemde universiteit van Oxford, waarvoor ze zich had ingeschreven. "Tot mijn verbazing werd ik uitgenodigd voor een interview. Maar dat was kennelijk minder geslaagd. Jammer. Oxford is bijzonder, omdat er een-op-een onderwijs wordt gegeven. Ik ga nu natuurkunde studeren in Utrecht, waar je bijna geen kamer kan krijgen. Tips zijn welkom."

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee