Verborgen en bekende historische plekken podia voor JekerKlassiek

© Laurens Bouvrie

© Laurens Bouvrie

© Laurens Bouvrie

© Laurens Bouvrie

© Laurens Bouvrie

© Laurens Bouvrie

© Laurens Bouvrie

© Laurens Bouvrie

© Laurens Bouvrie

© Laurens Bouvrie

© Laurens Bouvrie

© Laurens Bouvrie

© Laurens Bouvrie

© Laurens Bouvrie

thumbnail:
thumbnail:
thumbnail:
thumbnail:
thumbnail:
thumbnail:
thumbnail:
thumbnail:
thumbnail:
thumbnail:
thumbnail:
thumbnail:
thumbnail:
thumbnail:

In het Jekerkwartier was het een zondagmiddag lang smullen voor liefhebbers van klassieke muziek. Voor de vierde keer in successie vond in het Quartier Latin van Maastricht het gratis JekerKlassiek festival plaats.

Laurens Bouvrie

Gelijk andere jaren kregen de honderden belangstellenden een gevarieerd muzikaal programma voorgeschoteld. Na een vlot openingspraatje van een van de initiatiefnemers – Robin Berben – en gouverneur Theo Bovens ging het festival verder met het gesproken woord. De aan Toneelgroep Maastricht verbonden acteur Stijn Vervoort was in de huid gekropen van de Weense componist Franz Schubert (1797 – 1828). Bij het Pater Vinktorentje vertelde ‘Schubert’ over zijn grote passie: muziek.

Daarna was het aan pianist Wouter Bergenhuizen om op het terras van Café Sjiek muzikaal het spits af te bijten. Met ‘Franz Schubert’ te midden van het publiek kon het niet anders dan dat hij een aantal pianowerken van het veel te jong gestorven talent ten gehore bracht.

philharmonie zuidnederland geeft vorm en inhoud aan particulier initiatief JekerKlassiek is niet alleen een feest voor het op het klassieke muziek georiënteerde oor. Het lukte de organisatie ook dit jaar weer buiten een aantal vaste locaties een aantal binnenstadparels als podium toe te voegen aan de programmering. Zijn het eerder genoemde eetcafé van Robin Berben, Café Forum, Vioolbouwer Rijsemus, Hotel Dis, Lutherse Kerk en het pleintje Sint Pieterstraat vaste waarden; dit jaar kon het publiek ook naar optredens kijken en luisteren bij hoedenatelier Pauline, de bloemenzaak Baccara en Meer en de verborgen tuin in het Lang Grachtje. Daar gaf het Blazersensemble Zuiderwind drie optredens met zelf zicht op een deel van de eerste omwalling van Maastricht, een zee van bloemen en planten en heel veel publiek. De vele vlinders, bijen en uit zelfs uit de kluiten gewassen sprinkhanen gedogen het aanwezige volk en doen ogenschijnlijk onverstoord hun ding. Buurman slager Franssen hangt zondagmiddag met een kopje koffie bij de hand gemoedelijk over de muur die zijn tuin en dit stukje - slechts zelden voor publiek toegankelijke – prachtige Maastricht scheidt. Hij geniet net zoals de rest van het publiek. Zijn kat waardeert het werk dat het ensemble speelt, muziek van de Maastrichtse componist Jean Lambrechts. Dat alles typeert wat JekerKlassiek wil betekenen voor de inwoners van de stad en haar bezoekers: een festival klassieke muziek in informele sfeer.

Particulier initiatief, vorm gegeven door philharmonie zuidnederlandWeliswaar wordt het festival volledig gedragen door diverse – met name uit de horecasfeer – ondernemers; het is de initiatiefnemers de afgelopen jaren een breed draagvlak te creëren bij – financieel – sponsoren als artistiek en organisatorisch ware professionals. Niet voor niets worden de miniconcerten vrijwel allemaal uitgevoerd door leden van philharmonie zuidnederland. Dat dan ook nog eens Jos Roeden, artistiek programmeur van philharmonie zuidnederland, de programmering verzorgt en zijn collega Roxanne Doyen de duizendpoot van het eendaagse evenement genoemd mag worden, zegt veel over de intenties van Stichting JekerKlassiek.

Bij dit artikel vindt u tevens een foto-impressie die zicht toespitst op de opening van JekerKlassiek en optredens in de tuin van het Lang Grachtje (Blazersensemble Zuiderwind) en Duo Harp en Hobo philharmonie Zuid Nederland.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee