De Limburger op de bres voor vmbo-scholieren

Print
De Limburger op de bres voor vmbo-scholieren

Afbeelding: De Limburger/Annemiek Mommers

De Limburger neemt het op voor de 354 scholieren van VMBO Maastricht. De hoofdredactie gebruikt maandag bijna de hele voorpagina om minister van Onderwijs Arie Slob op te roepen de leerlingen alsnog hun diploma te geven.

De examens van de leerlingen werden vrijdag ongeldigd verklaard omdat ze niet het juiste leertraject hadden gevolgd. Daardoor krijgen de scholieren, die eerder hoorden dat ze geslaagd waren, toch geen diploma.

Dupe
Maar ouders en scholieren trokken sinds de herfst 2016 aan de bel bij de onderwijsinspectie om de misstanden op de Maastrichtse school te melden. School noch inspectie greep in. De 354 leerlingen haalden desondanks een voldoende voor hun landelijk examen. De enige onvoldoende werd gescoord door de school en de onderwijsinspectie. En de leerlingen worden daarvan nu de dupe.

Buiten proportie
"Geef de 354 leerlingen die zijn geslaagd voor het centraal examen hun diploma. Ze hebben het verdiend", schrijven hoofdredacteuren Roy op het Veld en Bjorn Oostra op de voorpagina. "Dat is in strijd met de regels. Maar het ongeldig verklaren van de examens is een maatregel die buiten iedere proportie is. De impact voor de kinderen is enorm: geen vakantie en onzekerheid over de vervolgopleiding. Het kan zomaar een jaar kosten. Laat de leerlingen die hun examen gehaald hebben niet boeten voor het falen van de school en de onderwijsinspectie, want het zijn juist die instanties die een onvoldoende hebben gescoord. Geef deze leerlingen hun diploma."

De voorpagina van maandag:

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →