Kabinet schiet bedreigde lokale politici te hulp met bijstandsteam

Print
Kabinet schiet bedreigde lokale politici te hulp met bijstandsteam

Afbeelding: ANP

Het kabinet schiet lokale en regionale politici als wethouders, burgemeesters en gedeputeerden te hulp bij het omgaan met agressie en geweld. Minister Kasja Ollongren van Binnenlandse Zaken richt een speciaal team op dat bedreigde collega’s kan steunen. Drie van de tien lokale bestuurders kregen vorig jaar met geweld te maken.

Ollongren wil met het landelijke ondersteuningsteam politieke ambtsdragers bijstaan na een incident. Ook wordt extra ingezet op voorlichting en training. In het team zitten ervaringsdeskundigen, zoals politici en onafhankelijke experts op het gebied van nazorg, integriteit en beveiliging.

Aboutaleb
Zondagavond vertelde de Rotterdamse burgemeester Aboutaleb op televisie dat hij vorige week, na een debat over anti-islamgroepering Pegida, met de dood werd bedreigd. "Diezelfde middag liep er een ernstige doodsbedreiging binnen", aldus Aboutaleb bij Studio Rusland op NPO1.

Melden
De Rotterdamse burgervader zei vaker te worden bedreigd, maar er meestal niet mee naar buiten te treden. "Ik heb er helaas heel veel mee van doen." Ollongren wil dat van alle incidenten melding bij de politie wordt gemaakt, zo zegt ze in De Telegraaf. "Elke vorm van bedreiging of ongewenste beïnvloeding, vind ik onacceptabel."

Om de weerbaarheid van het lokale bestuur te vergroten wordt extra ingezet op bewustwording, opleiding en oefenen van politieke ambtsdragers. Ook wil de D66-bewindsvrouw aantredende burgemeesters risicoanalyses aanbieden, zodat ze hun eigen veiligheid en die van de omgeving in kaart kunnen brengen.

Geweld
29 procent van de politieke ambtsdragers bij gemeenten, provincies en waterschappen kregen vorig jaar te maken met agressie of geweld.

Twee procent meer dan in 2016, blijkt uit cijfers die maandag worden gepresenteerd. Het aantal bestuurders dat zich door geweld laat beïnvloeden is wel afgenomen, van 24 procent naar 15 procent.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →