Een dagje Maastricht om de voetbalkoorts een beetje te temperen

Print
Een dagje Maastricht om de voetbalkoorts een beetje te temperen

Afbeelding: Laurens Bouvrie

Nederland beleeft het WK voetbal aan de zijlijn. Zo nu en dan krijgen we een klein beetje het gevoel mee van wat voetbalkoorts wordt genoemd. Meestal betreft het dan Belgen of Duitsers die ons dat fijntjes laten voelen. Maar zo nu en dan kom je ook andere WK-fans tegen. Bijvoorbeeld Colombianen.

Heel erg veel vertrouwen op een goede afloop is er nog niet. Om de zenuwen een beetje in bedwang te houden maakt de Colombiaanse familie Nasciemento een uitstapje naar Maastricht. Diezelfde wacht de ‘dood-of-de-gladiolen’ wedstrijd in groep H van het WK in Rusland tegen Polen. 

Marcelo Nascimento woont met zijn gezin al jaren in Düsseldorf. “Een mooie stad, maar kan niet tippen aan Maastricht”, zegt hij op de Pieterstraat. De Nascimento’s hebben een paar weken familie uit Bogota op bezoek. Alle zes dragen met trots het shirt van het nationale voetbalteam. De Colombianen staan diezelfde avond tegenover Polen. Beide landen hebben hun openingsduel in de groepsfase van het WK verloren. “Die Polen hebben een goed team”, zegt Marcelo gedecideerd. “We zullen een hele goede wedstrijd moeten spelen om drie punten te pakken”.

Maar nu is het eerst tijd om de vakantievierders Maastricht te laten zien. “We komen hier ontzettend graag. Al die historische gebouwen, de prachtige winkels. En dat alles te vinden in zo een klein gebied.” De andere Nascimento’s zijn het volledig met hem eens. “Onze dochter (red: die er deze keer niet bij is), wil hier heel graag komen wonen. Misschien gaat ze eerst in Maastricht studeren.”

Toch nog even over de kansen van Colombia vanavond. Met de vedette Falcao en zijn opvolger James (Rodríguez) beschikt het team over twee spelers die iets extra’s kunnen brengen. “Dat klopt. Maar we kunnen vanavond alleen maar winnen als een hele goede teamprestatie wordt neergezet. Met twee man win je geen enkele wedstrijd.”

Inmiddels weet de hele wereld dat de Colombianen nog in de race zijn om een of twee in Poule H te worden. In prachtige blauwe tenues en in een stadion dat leek op een gele zee maken de voetballende landgenoten van de familie Nascimento gehakt van de Polen. Met passie en de absolute wil om te winnen wordt de tegenstander met 3-0 verslagen. Wordt Colombia geen wereldkampioen dan maken de supporters – zo veel werd gisteren wel duidelijk – grote kans tot meest passionele supporters van het WK 2018 uitgeroepen te worden. Of bij de Nascimento’s zondagavond in Düsseldorf ook zo veel feestvreugde was? Bij hun volgende bezoek aan Maastricht kunnen we die vraag wellicht stellen. Misschien kan dat donderdagmiddag al. Dan speelt het land van Marcelo c.s. de beslissende wedstrijd tegen het verrassend sterke Senegal. Om de zenuwen te temperen is een bezoekje aan Maastricht aanbevelenswaardig.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →