Valse rijbewijzen eenvoudig te koop via Poolse website

Print
Valse rijbewijzen eenvoudig te koop via Poolse website

EenVandaag wist een vervalst rijbewijs van premier Mark Rutte te bemachtigen. Afbeelding: EenVandaag

Het blijkt een fluitje van een cent te zijn om vervalste Nederlandse rijbewijzen te kopen via internet. Via een Poolse website kun je voor ongeveer 80 euro een op maat gemaakt roze kaartje bestellen. Zo kreeg EenVandaag het vervalste rijbewijs in handen van premier Mark Rutte.

De VVD wil opheldering van minister Ferd Grapperhaus (Justitie). De stichting Chauffeurstoekomst, een belangenvereniging voor vrachtwagenchauffeurs, kocht het rijbewijs van de premier om te laten zien hoe makkelijk dat is. 

Gevaarlijke situaties
Het stoort de club dat transportbedrijven het lang niet zo nauw nemen met de papieren, met gevaarlijke situaties op de weg als gevolg. "We zien de gekste capriolen op de weg: chauffeurs die keren op de snelweg, die niet kunnen parkeren, auto's die van de weg gedrukt worden. Te vaak gaat het gruwelijk mis, daar maken we ons grote zorgen over", aldus voorzitter Loek Koenders tegen EenVandaag.

Vervalst
De RDW zegt het te betreuren dat er vervalste rijbewijzen rondgaan. Bij controle van het rijbewijs van Rutte bleek direct dat het om een vervalsing ging. Zo zat er volgens de RDW geen reliëf en doorkijkvenster op het kaartje en lichtte het niet op onder een UV-lamp, dat wel zou moeten. 

Opheldering
De VVD laat aan het programma weten opheldering te willen van minister Grapperhaus. "Het verspreiden van valse rijbewijzen is strafbaar en bovendien levensgevaarlijk. Wie weet welke gekken er op de weg zitten met zo’n neppapiertje. En dan heb ik het nog niet eens over mogelijke identiteitsfraude", aldus Kamerlid Foort van Oosten, die de website zo snel mogelijk uit de lucht wil hebben.

Ook wil hij dat verder onderzocht wordt op welke schaal rijbewijzen naar Nederland verstuurd zijn en of verder ingrijpen nu nodig is.