Confetti: Wat deed Camille Oostwegel bij de 'Greune'?

Print
Confetti: Wat deed Camille Oostwegel bij de 'Greune'?

Camille Oostwegel als Grand Chambellan tussen het bestuur van De Greune van Wolder. Afbeelding: Fred Berghmans

Arie Voorzee strooit zijn Confetti met Maastrichtse (society) nieuwtjes over de lezers uit. Vandaag over Camille Oostwegel die tijdens de Heiligdomsvaart meeliep met de 'Greune vaan Wolder'

Het is een vreemde zeker die verdwaald is zeker... Tijdens de tweede Ommegang van de Heiligdomsvaart liep er iemand met een vreemde uitdossing tussen het bestuur van de Greune van Wolder. Camille Oostwegel is zijn naam en hij is sinds 2012 Grand Chambellan, zeg maar gewoon Groot Kamerheer, van Harmonie Sint Petrus en Paulus.

Sterfdag d'Artagnan
Oostwegel is Capitaine-Lieutenant van het Nederlandse escadron van de Compagnie des Mousquetaires d’Armagnac en toont daarmee zijn verbondenheid met de harmonie. De Mousquetaires, oftewel gewoon Musketiers, gedenkt elk jaar de sterfdag van d’Artagnan (26 juni 1673) met een H.Mis en dat doet ook de Greune omdat het patroonsfeest van Petrus en Paulus op 29 juni wordt gevierd. Dat gebeurt in de Sint Petrus en Pauluskerk in Wolder waar d’Artagnan meer dan waarschijnlijk begraven ligt.

Het Nederlandse escadron van Oostwegel is daar meestal aanwezig. In 2014 heeft de harmonie in Auch en Condom, de geboortestreek van d’Artagnan, de jaarlijkse bijeenkomst van de Compagnies des Mousquetaires opgeluisterd. Hier komen alle chapters van over de hele wereld bij elkaar voor een feestelijk weekend. 

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Onlangs heeft De Limburger een Tegel gewonnen. De Tegels zijn de belangrijkste journalistieke jaarprijzen van ons land. Verslaggevers Sjors van Beek en Rik van Hulst werden met het dossier 'politieaffaire Horst' tot winnaar uitgeroepen in de categorie Regionaal/Lokaal.

De Limburger is de enige regionale krant in ons land met een eigen onderzoeksredactie. Een team dat in onze provincie zaken tot op de bodem uitzoekt en misstanden aan het licht brengt. Zonder abonnees hadden we dit succes nooit kunnen bereiken.

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week.

Bekijk de actie-abonnementen