Confetti: Wat deed Camille Oostwegel bij de 'Greune'?

Print
Confetti: Wat deed Camille Oostwegel bij de 'Greune'?

Camille Oostwegel als Grand Chambellan tussen het bestuur van De Greune van Wolder. Afbeelding: Fred Berghmans

Arie Voorzee strooit zijn Confetti met Maastrichtse (society) nieuwtjes over de lezers uit. Vandaag over Camille Oostwegel die tijdens de Heiligdomsvaart meeliep met de 'Greune vaan Wolder'

Het is een vreemde zeker die verdwaald is zeker... Tijdens de tweede Ommegang van de Heiligdomsvaart liep er iemand met een vreemde uitdossing tussen het bestuur van de Greune van Wolder. Camille Oostwegel is zijn naam en hij is sinds 2012 Grand Chambellan, zeg maar gewoon Groot Kamerheer, van Harmonie Sint Petrus en Paulus.

Sterfdag d'Artagnan
Oostwegel is Capitaine-Lieutenant van het Nederlandse escadron van de Compagnie des Mousquetaires d’Armagnac en toont daarmee zijn verbondenheid met de harmonie. De Mousquetaires, oftewel gewoon Musketiers, gedenkt elk jaar de sterfdag van d’Artagnan (26 juni 1673) met een H.Mis en dat doet ook de Greune omdat het patroonsfeest van Petrus en Paulus op 29 juni wordt gevierd. Dat gebeurt in de Sint Petrus en Pauluskerk in Wolder waar d’Artagnan meer dan waarschijnlijk begraven ligt.

Het Nederlandse escadron van Oostwegel is daar meestal aanwezig. In 2014 heeft de harmonie in Auch en Condom, de geboortestreek van d’Artagnan, de jaarlijkse bijeenkomst van de Compagnies des Mousquetaires opgeluisterd. Hier komen alle chapters van over de hele wereld bij elkaar voor een feestelijk weekend. 

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →