Pluimveesector verwacht kritische noten in fipronilrapport

Print
Pluimveesector verwacht kritische noten in fipronilrapport

Foto ter illustratie. Afbeelding: iStock

Ysselsteyn - De pluimveesector houdt er rekening mee dat het rapport dat maandagmiddag wordt gepresenteerd over de aanpak van de fipronilcrisis kritische noten bevat over zowel de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) als de pluimveesector zelf.

Voorzitter Eric Hubers uit Ysselsteyn, bestuurder bij de agrarische belangenorganisatie LTO houdt er ook rekening mee dat het rapport zich kritisch uitlaat over aanpak bij de ministeries van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) en Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS).

Miljoenenschade
Het gebruik van het verboden middel fipronil tegen bloedluis bij legkippen zorgde voor een flinke crisis in de legkippensector. Eerder werd de schade op 75 miljoen euro becijferd. Ook een tiental Limburgse pluimveehouders kregen te maken met de fipronilcrisis.

Zij moesten flinke inspanningen doen om de stallen fipronilvrij te krijgen. Ook kozen sommige ondernemers met legkippen ervoor om de kippen te ruimen om zo de fiproniluitbraak onder controle te krijgen.

Maatregelen
Hubers benadrukt dat de pluimveesector de uitkomst van het rapport van de fipronilcommissie niet heeft afgewacht, maar al snel aan de slag is gegaan met maatregelen om herhaling te voorkomen en de eierbranche veiliger te maken. Zo is er een meldpunt ingesteld waar pluimveehouders die iets verdachts tegenkomen dat kunnen doorgeven.

"Dat werkt goed. Zo dook er een middel tegen bloedluis op uit Polen dat in Nederland niet is toegelaten. Gebruik van zo’n middels is gevaarlijk. Je kent de concentraties niet en weet niet wat er verder nog inzit. Pluimveehouders zijn daar voor gewaarschuwd na melding bij het meldpunt."

Kritisch
Eerder liet de sector zich kritisch uit over onder meer de aanpak van de NVWA. Die toonde zich in de ogen van nogal wat pluimveehouders veel te streng bij de concentraties fipronil die eieren mochten bevatten. Ook hekelden zij het gegeven dat de NVWA niet tijdig waarschuwde toen zij vaststelden dat er fipronil werd gebruikt.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →