'Handhaven examencijfers VMBO Maastricht niet uitgesloten'

Print
'Handhaven examencijfers VMBO Maastricht niet uitgesloten'

Minister Slob tijdens de vergadering van de kamercommissie onderwijs. Afbeelding: ANP/Jerry Lampen

Minister Arie Slob (Voortgezet Onderwijs) sluit niet uit dat cijfers die leerlingen voor het centraal examen op het VMBO Maastricht hebben gehaald toch worden gehandhaafd.

Slob benadrukt wel dat er per leerling moet worden gekeken wat er nog moet gebeuren om aan de eisen voor het diploma te voldoen. Ook wordt momenteel gekeken of de cijfers van de centrale examens "rechtmatig" tot stand zijn gekomen. De minister hoopt woensdag meer duidelijkheid te kunnen geven.

Per leerling
Slob benadrukte dat hij geen "generieke uitspraken" kan doen, omdat de tekortkomingen in de schoolexamens per leerling verschillen. "Het zal maatwerk moeten worden", zei hij over de mogelijke oplossingen. Zijn inzet is "zo veel mogelijk voorkomen dat leerlingen het jaar over moeten doen".

Lees ook: Boze leerlingen VMBO Maastricht voeren actie

Niet mogelijk

In de media klonken de afgelopen dagen ook oproepen om de leerlingen van de Zuid-Limburgse school toch hun diploma te geven, ondanks de tekortkomingen in hun schoolexamens. Dit is niet mogelijk, legde Slob uit.

Zo toetst het centraal examen Nederlands - een vak waar veel problemen zijn geconstateerd - de leesvaardigheid, en het schoolexamen schrijf- en luistervaardigheid. "Dat zijn verschillende dingen", benadrukte de minister. 

Inhalen
Mogelijk kunnen leerlingen een aantal onderdelen in het derde tijdvak inhalen. Ook wordt de mogelijkheid onderzocht of ze later nog staatsexamen kunnen doen, of dat ze alvast aan de vervolgstudie kunnen kunnen beginnen en later tekortkomingen kunnen inhalen. Ook dat moet volgens Slob per leerling worden bekeken.

Afwijken
Hij zei verder mogelijk gebruik te maken van de zogeheten hardheidsclausule, waarmee hij kan afwijken van wetgeving als burgers ergens onredelijk door worden benadeeld.

Slob wil ook op de school een externe examencommissie; de huidige wordt uit haar functie ontheven. Ook moet er een externe bestuurder komen, die de verantwoordelijkheid krijgt over de afwikkeling van de zaak, zodat dit goed gebeurt, stelt Slob.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Onlangs heeft De Limburger een Tegel gewonnen. De Tegels zijn de belangrijkste journalistieke jaarprijzen van ons land. Verslaggevers Sjors van Beek en Rik van Hulst werden met het dossier 'politieaffaire Horst' tot winnaar uitgeroepen in de categorie Regionaal/Lokaal.

De Limburger is de enige regionale krant in ons land met een eigen onderzoeksredactie. Een team dat in onze provincie zaken tot op de bodem uitzoekt en misstanden aan het licht brengt. Zonder abonnees hadden we dit succes nooit kunnen bereiken.

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week.

Bekijk de actie-abonnementen