'Handhaven examencijfers VMBO Maastricht niet uitgesloten'

Print
'Handhaven examencijfers VMBO Maastricht niet uitgesloten'

Minister Slob tijdens de vergadering van de kamercommissie onderwijs. Afbeelding: ANP/Jerry Lampen

Minister Arie Slob (Voortgezet Onderwijs) sluit niet uit dat cijfers die leerlingen voor het centraal examen op het VMBO Maastricht hebben gehaald toch worden gehandhaafd.

Slob benadrukt wel dat er per leerling moet worden gekeken wat er nog moet gebeuren om aan de eisen voor het diploma te voldoen. Ook wordt momenteel gekeken of de cijfers van de centrale examens "rechtmatig" tot stand zijn gekomen. De minister hoopt woensdag meer duidelijkheid te kunnen geven.

Per leerling
Slob benadrukte dat hij geen "generieke uitspraken" kan doen, omdat de tekortkomingen in de schoolexamens per leerling verschillen. "Het zal maatwerk moeten worden", zei hij over de mogelijke oplossingen. Zijn inzet is "zo veel mogelijk voorkomen dat leerlingen het jaar over moeten doen".

Lees ook: Boze leerlingen VMBO Maastricht voeren actie

Niet mogelijk

In de media klonken de afgelopen dagen ook oproepen om de leerlingen van de Zuid-Limburgse school toch hun diploma te geven, ondanks de tekortkomingen in hun schoolexamens. Dit is niet mogelijk, legde Slob uit.

Zo toetst het centraal examen Nederlands - een vak waar veel problemen zijn geconstateerd - de leesvaardigheid, en het schoolexamen schrijf- en luistervaardigheid. "Dat zijn verschillende dingen", benadrukte de minister. 

Inhalen
Mogelijk kunnen leerlingen een aantal onderdelen in het derde tijdvak inhalen. Ook wordt de mogelijkheid onderzocht of ze later nog staatsexamen kunnen doen, of dat ze alvast aan de vervolgstudie kunnen kunnen beginnen en later tekortkomingen kunnen inhalen. Ook dat moet volgens Slob per leerling worden bekeken.

Afwijken
Hij zei verder mogelijk gebruik te maken van de zogeheten hardheidsclausule, waarmee hij kan afwijken van wetgeving als burgers ergens onredelijk door worden benadeeld.

Slob wil ook op de school een externe examencommissie; de huidige wordt uit haar functie ontheven. Ook moet er een externe bestuurder komen, die de verantwoordelijkheid krijgt over de afwikkeling van de zaak, zodat dit goed gebeurt, stelt Slob.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →