Pluimveesector neemt fipronilrapport ter harte

Print
Pluimveesector neemt fipronilrapport ter harte

Afbeelding: ANP

Ysselsteyn - "We onderschrijven de conclusies van het rapport over de fipronilcrisis", gaf voorzitter Eric Hubers uit Ysselssteyn aan, de Limburgse voorzitter van de landelijke pluimveetak van de agrarische belangenorganisatie LTO.

Hubers viel het ook op dat behalve de toezichthoudende organisatie de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) en betrokken ministeries ook de pluimveesector zelf flinke kritiek kreeg op de aanpak van de affaire waarbij het verboden middel fipronil in eieren belandde.

Miljoenenschade
Het leverde een schade van zeker miljoen euro op en onrust onder consumenten over de voedselveiligheid. Op zeker 300 pluimveebedrijven, waarvan een tiental in Limburg, gebruikte het bedrijf Chickfriend, het verboden middel fipronil om bloedluis bij legkippen te bestrijden. Het leidde tot verontreiniging van eieren met fipronil.

Meldpunt
Hubers benadrukte maandag dat de aanbevelingen die de fipronilcommissie deed in lijn liggen met de aanbevelingen die de sector zelf al eerder had gedaan om herhaling van een dergelijke voedselaffaire te voorkomen.

Zo is er reeds een meldpunt ingesteld waar pluimveehouders verdachte zaken rond bijvoorbeeld de bestriiding van bloedluis kunnen melden. Ook wordt er volgens hem gewerkt aan het opstellen van een witte lijst met daarop toegelaten middelen tegen bloedluis.

Of advocaten van LTO in het rapport aanknopingspunten zien voor het indienen van meer claims voor gedupeerde pluimveehouders kon hij nog niet zeggen. Daarvoor moeten zij volgens hem het maandagmiddag gepresenteerde rapport eerst beter bestuderen.  

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →