Proces tegen Jeu R. dinsdag van start

Print
Proces tegen Jeu R. dinsdag van start

In maart 2016 werd het Mercedes-busje van Jan S. in Ohé en Laak beschoten. Afbeelding: Archieffoto Kevin Geurtjens

Welgeteld 686 dagen nadat de recherche op Schiphol hem in de boeien had geslagen, behandelt de rechtbank Limburg in Maastricht dinsdag de zaak tegen de 50-jarige Jeu R. uit Echt. Justitie verdenkt hem van twee moordpogingen op paardenhandelaar Jan S. uit Stevensweert.

De liquidatiepogingen op 29 december 2014 en op 1 december 2016 in Echt en Ohé en Laak mislukten. Bij de laatste aanslag schoot de dader het slachtoffer in zijn knieën. Zijn gezinsleden, die ook in de auto zaten, bleven ongedeerd.

Wraakacties of opdracht
Tijdens de rechtszaak moet  blijken of het Openbaar Ministerie denkt dat de mislukte aanslagen van R. wraakacties van hemzelf waren, of dat hij in opdracht van anderen heeft gehandeld. Vaststaat dat Jeu R. en Jan S. elkaar kennen uit criminele kringen. Beiden hebben in de loop der jaren regelmatig in de belangstelling gestaan van politie en justitie.

Lees ook: De detective van de criminelen staat voor de rechter

Raketwerper
Op de dagvaarding van Jeu R. staat ook het treffen van voorbereidingshandelingen voor andere zware misdrijven. De politie heeft  wapens, explosieven, een raketwerper en gepantserde auto’s opgespoord die van hem zouden zijn geweest.

Sinds zijn aanhouding op 8 augustus 2016 heeft de rechtbank Limburg zeven tussentijdse rechtszittingen gehouden. Jeu R. verscheen nooit. Volgens zijn advocaat Ronald van der Horst ontkent hij de misdrijven.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →