Turborotonde Nuth: ‘Kasteelheer staakt alle procedures voor 13 miljoen’

Print
Turborotonde Nuth: ‘Kasteelheer staakt alle procedures voor 13 miljoen’

Bij de A76 tussen Nuth en Schinnen staat de heipaal klaar voor de aanleg van de turborotonde. Afbeelding: Robbert Kuijper

Nuth - Kasteeleigenaar Wim Gerrickens van Reijmersbeek in Nuth staakt alle procedures als de provincie hem 13 miljoen euro betaalt.

Dat vertelde advocaat Bas ten Kate van de provincie maandag in het kort geding van de provincie tegen Gerrickens, in de zaak van de turborotonde die Gerrickens wil tegenhouden. Daarmee wilde Ten Kate aantonen dat het de kasteelbaas vooral om geld te doen is.

Gerrickens en zijn twee advocaten gingen daar niet op in. Wel noemde advocaat Richard Wagemans van Gerrickens het later op de dag onbeschoft dat de provincie dat bedrag heeft genoemd. "Dat is maar een onderdeel geweest van urenlange gesprekken over tal van andere mogelijkheden. Er zijn grenzen aan wat je doet en zegt. Kennelijk is de nood hoog bij de provincie."

Schorsen
De partij Gerrickens verzocht rechter Sijmonsma het kort geding te schorsen tot het moment dat er een uitspraak is van het Internationaal Hof van Justitie in Den Haag. Want daar heeft Gerrickens de vraag voorgelegd of kasteel Reijmersbeek wel deel uitmaakt van het Koninkrijk der Nederlanden.

"In 1809 heeft een Napoleontische notaris een akte in het Frans opgemaakt met afspraken voor percelen die niet onder enig opperheerschap vielen, zoals Reijmersbeek. Staat de soevereine staat Reijmersbeek inderdaad nog overeind, dan hebben we hier een heel andere zaak", aldus Roger Cratsborn, de tweede advocaat van de kasteeleigenaar.

Tactiek
Is het tactiek van Gerrickens om de aanleg van turborotonde tussen de A76 en de Buitenring Parkstand andermaal tegen te houden of toch een serieuze vraag? Deskundigen hebben Gerrickens tot nu toe geen kans gegeven. Voor de rechtbank kon niemand daar maandag inhoudelijk iets over zeggen.

Maar dat weerhield Sijmonsma er niet van het kort geding toch te behandelen. Want ongeacht de uitspraak van het Hof, "Vroeger of later komt u toch bij mij terug voor een civiele zaak over de erfdienstbaarheid. Dan zitten we hier over honderd jaar weer, kaler, ouder en wijzer. Waarom kan ik de zaak dan niet nu behandelen?"

Twee weken
Sijmonsma, die de door Gerrickens gewraakte rechter Venner is opgevolgd, doet uiterlijk over twee weken uitspraak over de principiële vraag wat zwaarder weegt: de financiële belangen van de provincie of de grondwettelijke belangen van Wim Gerrickens om bezwaar te maken tegen de turborotonde die zijn recht op erfdienstbaarheid aantast.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Onlangs heeft De Limburger een Tegel gewonnen. De Tegels zijn de belangrijkste journalistieke jaarprijzen van ons land. Verslaggevers Sjors van Beek en Rik van Hulst werden met het dossier 'politieaffaire Horst' tot winnaar uitgeroepen in de categorie Regionaal/Lokaal.

De Limburger is de enige regionale krant in ons land met een eigen onderzoeksredactie. Een team dat in onze provincie zaken tot op de bodem uitzoekt en misstanden aan het licht brengt. Zonder abonnees hadden we dit succes nooit kunnen bereiken.

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week.

Bekijk de actie-abonnementen