Uruguay groepswinnaar na winst op Rusland

© EPA

Uruguay is met drie overwinningen de winnaar geworden van groep A. In Samara werd Rusland met 3-0 naar de tweede plaats verwezen.

ANP

Een ingeschoten vrije trap door Luis Suárez, een eigen doelpunt van Denis Tsjerysjev en een late treffer van Edinson Cavani resulteerden in de eindstand. Door een rode kaart (twee keer geel) voor Igor Smolnikov speelden de Russen een uur met een man minder.

Al geplaatstAl vooraf wisten beide ploegen door hun twee eerdere overwinningen dat ze geplaatst waren voor de achtste finales. Uruguay moest winnen om zich tot groepswinnaar te kronen. Het Zuid-Amerikaanse land speelt nu tegen de nummer twee van groep B en Rusland neemt het op tegen de winnaar van diezelfde groep, waarin Iran, Portugal en Spanje strijden voor de twee bovenste plekken.

Rusland zat door de royale overwinningen op Saudi-Arabië (5-0) en Egypte (3-1) vol vertrouwen. Uruguay was echter een tegenstander van een ander kaliber. Na twee moeizame overwinningen (twee keer 1-0) lieten de Zuid-Amerikanen tegen de Russen zien wel degelijk goed te kunnen voetballen.

Hulp uit RuslandDoelman Igor Akinfejev hielp Uruguay op weg door half achter de muur te staan die hij zelf had neergezet. Toen de Rus ook nog verkeerd instapte, was hij veel te laat bij de open rechterhoek waar Suárez de bal plaatste. Tsjerysjev was even later dicht bij de gelijkmaker, maar hij schoot de bal hard op keeper Fernando Muslera. De topscorer van Rusland op het WK (drie doelpunten) was na 23 minuten verantwoordelijk voor een Uruguayaanse treffer. Een schot van Diego Laxalt ging via Tsjerysjev in het Russische doel. Het werd nog erger voor het gastland toen Smolnikov binnen acht minuten twee keer onnodig in de fout ging en de kleedkamer moest opzoeken.

In de tweede helft was het aangeslagen Rusland niet meer bij machte om terug in de wedstrijd te komen. Cavani bezorgde zichzelf nog een opsteker met een doelpunt vlak voor tijd.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee