Spanje wint poule na gelijkspel tegen Marokko

Print
Spanje wint poule na gelijkspel tegen Marokko

Iniesta en Sergio Ramos juichen na de groepswinst Afbeelding: AFP

Marokko heeft met een gelijkspel afscheid genomen van het WK. Het al uitgeschakelde elftal van bondscoach Hervé Renard hield Spanje op 2-2 tijdens de laatste groepswedstrijd in Kaliningrad.

Spanje eindigde na het gelijke spel als eerste in de groep, voor Portugal dat niet van Iran wist te winnen (1-1). De wereldkampioen van 2010 wacht daardoor in de achtste finales een ontmoeting met Rusland.

Voorsprong
Marokko weerde zich na twee verloren groepsduels kranig. De Nederlands gekleurde formatie vocht voor wat ze waard was. Even leek het felle verweer uit de hand te lopen, na vier gele kaarten tussen de 22e en 32e minuut, maar Marokko stapte uiteindelijk met elf spelers van het veld.

Marokko kwam na elf minuten ook op voorsprong. Khalid Boutaïb profiteerde van een slippertje van Andrés Iniesta. De populairste voetballer van Spanje maakte zijn foutje vijf minuten later alweer goed en stelde Isco in staat gelijk te maken.

Onder druk
Spanje viel aan en Marokko counterde, met Karim El Ahmadi (Feyenoord) en Hakim Ziyech (Feyenoord) en de in Nederland geboren Nordin Amrabat en Mbark Boussoufa in de gelederen. De Marokkanen stonden onder druk maar waren voor rust dicht bij de 2-1. Doelman David de Gea voorkwam met een fraaie reflex dat Boutaïb opnieuw scoorde.

Videoscheidsrechter
De keeper van Spanje had na de hervatting geluk dat Amrabat de lat raakte. Isco was dichtbij een tweede Spaanse treffer, maar zag dat Romain Saïss zijn inzet vlak voor de doellijn keerde. Spanje verzuimde het vele balbezit aan kansen te koppelen en werd daarvoor bestraft door Youssef En-Nesyri, die in de 81e minuut raak kopte. Marokko leek op weg naar een zege maar invaller Iago Aspas maakte in blessuretijd weer gelijk. Een grensrechter dacht aan buitenspel, maar de videoscheidsrechter keurde de treffer goed.