Portugal komt met de schrik vrij op WK

Print
Portugal komt met de schrik vrij op WK

Ronaldo krijgt een gele kaart vanwege een slaande beweging Afbeelding: AFP

Portugal moest in de slotfase nog even vrezen voor een aftocht, maar de Europees kampioen gaat toch verder op het WK. De ploeg van bondscoach Fernando Santos ontsnapte in de laatste groepswedstrijd tegen Iran in de blessuretijd aan de 1-2. Met het gelijkspel in Saransk (1-1) eindigde Portugal op de tweede plaats in groep B, waardoor nu een duel met het ongeslagen Uruguay wacht in de achtste finales.

Heel lang was er weinig aan de hand voor Cristiano Ronaldo en zijn ploeggenoten. Ricardo Quaresma schoot Portugal kort voor rust met een karakteristiek doelpunt op voorsprong. De technisch zo begaafde vleugelspits trapte de bal met de buitenkant van zijn rechtervoet in de kruising. Met die voorsprong op zak koersten de Portugezen af op de eerste plaats in de groep.

VAR
De videoarbiter speelde de hoofdrol in de tweede helft. Op advies van zijn collega's achter de tv-schermen legde scheidsrechter Enrique Cáceres de bal op de stip, nadat Ronaldo in het zestienmetergebied was aangetikt. Het was al de negentiende penalty op dit WK, een record. Ronaldo ging zelf achter de bal staan, maar doelman Alireza Beiranvand voorkwam de vijfde WK-treffer van de Portugese superster.

Ronaldo slaat
In het laatste kwartier kwam de videoarbiter nog twee keer in actie. Eerst bij een slaande beweging van Ronaldo, die 'slechts' werd bestraft met geel. Na langdurig overleg en terugkijken van de beelden gaf Cáceres in de blessuretijd een strafschop aan Iran, die werd benut door Karim Ansarifard. De ploeg van AZ-topschutter Alireza Jahanbakhsh was in de resterende minuten heel dicht bij de benodigde 2-1 waarmee het zou doorgaan, maar Vahid Amiri raakte het zijnet. Ronaldo en co kwamen daarmee met de schrik vrij en mogen hun jacht op de wereldtitel vervolgen.