Scholenkoepel: ‘Fout ligt niet bij docenten, maar bij directie’

Print
Scholenkoepel: ‘Fout ligt niet bij docenten, maar bij directie’

Afbeelding: ANP/Piroschka van de Wouw

maastricht - Docenten hebben geen fouten gemaakt. Voorzitter André Postema van scholenkoepel LVO, waar het VMBO Maastricht onder valt, kan het niet genoeg benadrukken.

"Het gaat vooral om zaken die niet goed zijn geregistreerd. Er zitten witte vlekken in de administratie. De schooldirectie had dat moeten zien. Scholen stellen zelf regels op voor hun schoolexamens. Daar is hier vaak van afgeweken en met goede redenen. Hoeveel toetsen moeten per vak worden afgenomen? Stel dat zijn er tien en je neemt er acht af, je balt de stof samen. Dat kan, maar dat moet je melden bij de inspectie en dat is in veel gevallen niet gebeurd." 

Klemgereden
Een ander voorbeeld dat hij noemt is het geven van enen. "Dat komt regelmatig voor, bijvoorbeeld als leerlingen herhaaldelijk niet op komen dagen voor een proefwerk. Dan krijgen ze eerst een waarschuwing en dan een 1. Dat mag alleen met toestemming van de schooldirectie en die is heel vaak niet gevraagd. We hopen dat we dit allemaal achteraf mogen repareren. Het VMBO Maastricht heeft zoveel regeltjes gemaakt dat het zichzelf daardoor volledig klem heeft gereden." Waar toetsen of werkstukken niet zijn gemaakt, zal dat alsnog moeten gebeuren. "De leerlingen moeten hun schoolexamen volledig en volwaardig kunnen afsluiten."

Continuïteit
Inmiddels zijn Marianne van Wegberg, lid van het college van bestuur, en Gerard Bos, lid van de raad van toezicht, teruggetreden. Dat is gebeurd in goed overleg, zegt voorzitter Jan Schrijen van de raad van toezicht. "We hebben diverse scenario’s doorlopen en vinden dat in het kader van de continuïteit bestuursvoorzitter André Postema moet blijven zitten. Maar we vinden ook dat we bestuurlijke verantwoordelijkheid moeten nemen."

Aansprakelijk
Van Dijk Advocaten heeft het VMBO LVO maandag formeel aansprakelijk gesteld voor het examendebacle. De school krijgt zeven dagen de tijd om een plan van aanpak te presenteren om ervoor te zorgen dat de 354 gedupeerde leerlingen alsnog hun diploma krijgen. Gebeurt dat niet, dan spant het advocatenkantoor een kort geding aan, zegt Wouter Geertsen van Van Dijk Advocaten, waar zich intussen al meer dan 130 ouders hebben gemeld. Morgenavond houdt het kantoor een informatieavond over de juridische mogelijkheden, die de ouders hebben. Dat kan ook het aansprakelijk stellen van de school voor de geleden schade zijn.

Gemeenteraad
Intussen roert ook de Maastrichtse gemeenteraad zich. De fractieleiders stuurden maandag een gezamenlijke brief naar minister Slob van Onderwijs waarin ze hem vragen om coulantie. "Ook willen we hierbij aangeven dat wat ons betreft een grondig onderzoek plaats moet vinden. Wij hopen dat u daarbij ook de rol van alle betrokken partijen kritisch in ogenschouw neemt. Voor nu vinden wij echter dat de prioriteit bij de getroffen leerlingen moet liggen. Wij rekenen op de barmhartigheid van de minister."

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Onlangs heeft De Limburger een Tegel gewonnen. De Tegels zijn de belangrijkste journalistieke jaarprijzen van ons land. Verslaggevers Sjors van Beek en Rik van Hulst werden met het dossier 'politieaffaire Horst' tot winnaar uitgeroepen in de categorie Regionaal/Lokaal.

De Limburger is de enige regionale krant in ons land met een eigen onderzoeksredactie. Een team dat in onze provincie zaken tot op de bodem uitzoekt en misstanden aan het licht brengt. Zonder abonnees hadden we dit succes nooit kunnen bereiken.

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week.

Bekijk de actie-abonnementen