Geen blauwe M&M's op deze Songfestival afterparty

Print

Zon, zee, strand en natuurlijk Songfestival. Afbeelding: J'aime La Vlie

Voor de tweede keer organiseren twee Limburgse Songfestivalfans op Vlieland mede het evenement J’aime La Vlie. Uiteraard verwijst de naam naar het lied waarmee de Belgische Sandra Kim in 1986 won.

Wees gerust. Het is niet noodzakelijk om bezeten te zijn van het Eurovisie Songfestival om het naar je zin te hebben tijdens J’aime La Vlie, belooft medeorganisator Hans Lenders (44) uit Venlo. Samen met zes anderen, onder wie zijn vriend Dennis Heijnen en oud-Songfestival-deelneemster Esther Hart, is de ontwerper één van de kartrekkers achter het weekend op Vlieland dat vorig jaar de eerste editie beleefde. Want ook als je het evenement alleen zijdelings volgt, niet de godganse dag mee hoeft te blèren op Songfestival-krakers en geen benul hebt hoeveel punten Moldavië in 2006 scoorde, Luxemburg in 1991, of welke jurk de Litouwse zangeres Evelina Sašenko in 2011 droeg, haal je het eind van de dag met gemak. Er staan immers genoeg andere activiteiten op het programma, zoals yoga, een hardloopclinic, danslessen, een avondje sterrenkijken of een workshop theaterimprovisatie.Vakantiegevoel
Het ontstaan van het Songfestival-evenement moeten we zoeken bij de OGAE, een internationale fanclub van het Songfestival. De organisatie heeft afdelingen in bijna veertig landen en arrangeert elk jaar een weekend boordevol activiteiten. Twee jaar geleden vond dat plaats in Berlijn en werd ook de Nederlandse tak, waarvan Heijnen tot voor kort voorzitter was, bij de organisatie betrokken. De Nederlanders namen twee artiesten mee op sleeptouw: Esther Hart en de inmiddels overleden Sandra Reemer. Die eerste eindigde als dertiende in 2003 met One more night, die tweede deed liefst drie keer mee. Voor het eerst in 1972 (Als het om de liefde gaat) en erna in 1976 (The party’s over) en 1979 (Colorado). Ze werd respectievelijk vierde, negende en twaalfde. Lenders: "Het klikte gelijk met Esther. Al pratende hoorden we dat een vriendin van haar op Vlieland woont en zo vatten we al snel het idee op om daar eens iets te organiseren. De versmelting van het Songfestival met de eilandbeleving en het vakantiegevoel leek ons een mooi idee.”

Geen sterallures
De eerste aflevering vorig jaar bleek een succes, met onder anderen de Belgische zanger Tom Dice, Lenny De Troubadour Kuhr en een sing-a-long in een kerk onder leiding van Esther Hart. "Zoals we van tevoren al hoopten mengden de artiesten zich met het publiek. Dook de Letse groep Aarzemnieki opeens op bij het hardlopen. Daar selecteren we artiesten ook op. Natuurlijk heb je mensen die als je informeert of ze beschikbaar zijn via hun management meteen over sterrenhotels beginnen, of bij wijze van spreken over een verplicht aantal blauwe M&M’s. Dat past totaal niet bij wat we voor ogen hebben. Voor de artiesten moeten het ook een paar fijne dagen uit zijn en ze moeten niet zoals al bij zoveel evenementen van hot naar her gesleept worden voor repetities, persmomenten en allerlei optredens. Dat ze opeens opduiken bij de yoga of met hun gitaar bij het kampvuur, daar hoop je op.”Het geheime wapen om artiesten te lokken? "Dat zij hun liedjes met een liveband kunnen spelen. Daar is natuurlijk veel discussie over, omdat alle muziek bij het Songfestival tegenwoordig van een geluidsband komt.”

Concert in duinpan
"Natuurlijk zouden we het liefst allemaal oud-winnaars uitnodigen om bij ons te komen optreden, maar die groep is vaak te duur of heeft al een bomvolle agenda. We hebben hier natuurlijk geen duizenden bezoekers, dat past geeneens. Dat aantal kan Vlieland helemaal niet herbergen.” 

Dit jaar zijn onder anderen Jalisse (Italië, 1997) en Naviband (Wit-Rusland, 2017) te gast. Dat laatste duo zal bijvoorbeeld een akoestisch concert geven in een duinpan. "Weer of geen weer, het gaat door. Want ook dat is de festivalbeleving.” Achter de groep schuilt het stel Arciom Lukjanienka en Ksienija Žuk. "Zij maken folky muziek en passen goed bij ons. Ze hebben net een baby die ze meenemen en waarschijnlijk gaan ze gewoon kamperen. Leuk toch?”Blauwe ogen
De bedoeling is om het festival de komende jaren te blijven organiseren, hoewel het evenement volgend jaar wat later zal plaatsvinden omdat Lenders en Heijnen namelijk ook druk in de weer zijn met de organisatie van Roze Zaterdag 2019 in Venlo en Krefeld. "Met J’aime La Vlie gaat het nog stapje voor stapje. Mensen vertrouwen ons nu nog vooral op onze blauwe ogen, maar we hopen een bekend evenement te kunnen worden.”

Zelf is Lenders al een paar keer bij het evenement geweest en kijkt hij het al veel langer via de televisie. "Vanaf begin jaren tachtig ben ik het echt gaan volgen. Ik denk dat ik voor het eerst keek in het jaar van Nicole (Ein bißchen Frieden, 1982). Zoals het hoort als kind: met een bakje chips en een glas cola erbij.”

Resteert nog één vraag: of de naamgeefster van het festival - zangeres Sandra Kim - gepolst is om naar Vlieland af te reizen? "Ja, maar we hoorden dat ze er niet veel interesse in had. Jammer.” Met een knipoog: "Ze weet niet wat ze mist.”