'Jeu R. wilde kopstuk Satudarah gijzelen'

Print
'Jeu R. wilde kopstuk Satudarah gijzelen'

In maart 2016 werd het Mercedes-busje van Jan S. in Ohé en Laak beschoten. Afbeelding: Archieffoto Kevin Geurtjens

Jeu R. (50) uit Echt heeft in 2016 een kopstuk uit Landgraaf van het chapter Heerlen van motorclub Satudarah willen gijzelen. De man zou nog voor acht ton bij hem in het krijt staan.

Dat heeft de van corruptie verdachte politieman Peter K. uit Spaubeek verklaard.

Niet aanwezig
Zijn verklaring kwam dinsdag in de rechtbank Maastricht te sprake. Jeu R. staat daar terecht voor vier moordpogingen. Hij is niet aanwezig bij de rechtszaak.

De man uit Echt heeft volgens justitie twee keer geprobeerd om paardenhandelaar Jan S. uit Ohé en Laak dood te schieten. Bij de laatste poging, in 2016, zaten diens vrouw en zoon bij hem in de auto. Justitie denkt dat hij een derde keer een aanslag op Jan S. zou hebben gepleegd als hij niet op 8 augustus 2016 was opgepakt.

Gijzelen
De ex-politieman heeft eerder toegegeven dat hij op verzoek van Jeu R. de politiesystemen heeft geraadpleegd over de aanslagen in Echt en Ohé en Laak.  Jeu R. zou hem ook hebben verteld dat hij een man uit Landgraaf, met wie hij in het verleden miljoenen heeft verdiend, wilde gijzelen.

Cruciale rol
Politieman Peter K. zou bij dat plan een cruciale rol hebben moeten spelen. Hij zou de politiekleding leveren voor de nepagenten die het Satudarahlid op weg naar een clubavond in Heerlen een stopteken moesten geven. Na de kidnapping moest politieman K. ervoor zorgen dat de daders ongehinderd konden vluchten.  

Jeu R. ging ervan uit dat de politie niet veel tijd en energie in de oplossing van misdrijf rond van Satudarahlid zouden steken. “Ze zijn blij dat hij van de straat is”. 

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee