3,5 jaar cel geëist tegen oud-topman SGL

Print
3,5 jaar cel geëist tegen oud-topman SGL

In 2012 viel de FIOD binnen bij Guus de J. Afbeelding: Archief De Limburger

Het Openbaar Ministerie heeft dinsdag 3,5 cel geëist tegen oud-topman Guus de J. van de Stichting Gehandicaptenzorg Limburg.

De J. heeft volgens het OM op "schaamteloze en geraffineerde wijze" 1,9 miljoen euro verduisterd. Geld dat bedoeld was voor de zorg aan gehandicapten.

Ook zou hij zich schuldig hebben gemaakt aan valsheid in geschrifte en oplichting  van de Raad van Toezicht van SGL.

Gebrek aan berouw
De officieren van juistitie laakten ook het totale gebrek aan berouw bij  De J. Tegen zijn partner en medeverdachte Desiree T. eiste het OM een celstraf van achttien maanden, waarvan zes voorwaardelijk. Haar werden grotendeels dezelfde verwijten gemaakt. 

De J. en T. maakten het verduisterde geld volgens justitie op aan paarden, kunst, dure horloges en onroerend goed. Bij dat onroerend goed ging het vooral om de de door de zorginstelling betaalde verbouwingen en inrichting van panden waar zij privé woonden. Zo zou aan een woning in Arcen één miljoen euro zijn besteed.

Voordeel
Het OM wil het voordeel afnemen dat de verdachten wederrechtelijk genoten. In het geval van De J. gaat het om 684.000 euro. Bij T. om 147.000 euro.

Woensdag reageren de J. en T. op de eis van het Openbaar Ministerie. Hun advocaat Sjef Römkens wilde nu nog niet reageren.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Ruim 110.000 tevreden lezers gingen je al voor.

Bekijk de actie-abonnementen