Vier moordpogingen: eis 26 jaar en acht maanden tegen Jeu R. (50)

Print
Vier moordpogingen: eis 26 jaar en acht maanden tegen Jeu R. (50)

In maart 2016 werd het Mercedes-busje van Jan S. in Ohé en Laak beschoten. Afbeelding: Archieffoto Kevin Geurtjens

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft dinsdag voor de rechtbank Limburg in Maastricht 26 jaar en acht maanden gevangenisstraf geëist tegen Jeu R. (50) uit Echt. Hij heeft zich volgens officier van justitie Henk Peters onder andere schuldig gemaakt aan vier moordpogingen.

Dat gebeurde op 29 december 2014 en op 1 maart 2016 in Echt en Ohé en Laak. Beoogd doelwit was paardenhandelaar Jan S. uit Ohé en Laak. Bij de laatste aanslagen zaten ook zijn vrouw bij hem in de auto. S. is blijvend invalide omdat hij kogels in zijn beide knieën kreeg. Zijn gezinsleven kwamen met de schrik vrij.

Moord verijdeld
Volgens het OM heeft Jeu R. in 2016 ook drie zware misdrijven voorbereid. Zo zou hij plannen hebben gehad voor een derde poging om Jan S. van het leven te beroven. Dit keer zou hij de aanslag door twee personen uitgevoerd moesten worden. Het mocht niet meer mislukken.  Met de arrestatie van de Echtenaar in 2016 zijn, zo beweert justitie, ook de gijzeling van een kopstuk van Satudarah en de aanslag op een Duits gezin verijdeld.

Lees ook: 'Jeu R. wilde kopstuk Satudarah gijzelen'

Levenslang niet mogelijk
“Levenslang is niet mogelijk. Maar deze man is wel levensgevaarlijk en moet zo lang mogelijk uit de maatschappij worden geweerd,” zei officier van justitie in zijn requisitoir. Volgens Peters kon Jeu R. ingeschakeld worden als huurmoordenaar en kon hij beschikken over snelle, gepantserde auto’s en een enorm arsenaal aan vuurwapens. “Hij had maar een doel voor ogen: geldelijk gewin”. 

Lees ook: De detective van de criminelen staat voor de rechter

Sven Prins
Jeu R. is zelf niet aanwezig bij de rechtszaak. Advocaat Ronald van der Horst veegde de vloer aan met de aanklacht. "Het OM maakt van mijn cliënt staatsvijand nummer 1."  Volgens hem heeft justitie te weinig aan het bewijs dat vooral is gehaald uit in het geheim opgenomen gesprekken in de moordzaak Sven Prins. Daarin zou R. hebben verteld over de misdrijven die hem worden aangewreven. Van der Horst sprak over een tunnelvisie, een leugenachtige politieman, onbetrouwbare getuigen en beweerde belastende verklaringen die de rechters in de prullenbak moeten gooien. 

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Dagelijks worden meer dan 100 Plus-artikelen gepubliceerd door de verslaggevers van De Limburger. Steun de regionale journalistiek en word digitaal abonnee vanaf 1,04 per week.

Profiteer nu