Plan voor ‘biovergister’ in Geleen op losse schroeven

© De Limburger/Stefan Koopmans

De komst van een grote biogascentrale op chemiecomplex Chemelot in Geleen staat op losse schroeven. OCI Nitrogen en Re-N Technology krijgen geen subsidie voor de bouw die 80 miljoen euro zou kosten.

Stefan Dölcken

Dat hebben de bedrijven laten weten.

Slag om de armDe betrokken partijen, OCI Nitrogen, Re-N Technology, provincie Limburg en Chemelot, houden nog een slag om de arm, maar de kans dat het megaproject van de grond komt, is een behoorlijk stuk kleiner geworden. "Alle partijen zijn het erover eens dat de toezegging van subsidie noodzakelijk is om dit project verder te kunnen ontwikkelen”, laten ze weten.

Voor het project was een investering van 80 miljoen euro begroot. De initiatiefnemers hadden, na nu blijkt vergeefs, een beroep gedaan op geld uit het potje van de Stimuleringsregeling voor hernieuwbare energieproductie van de rijksoverheid.

VarkensmestHet plan was om op Chemelot de grootste zogenoemde biovergister van Nederland te bouwen. De installatie zou varkensmest uit Limburg en Noord-Brabant moeten verwerken tot biogas, vloeibare kunstmest en gedroogde mestkorrels.

De installatie zou een verwerkingscapaciteit moeten hebben van ongeveer 700.000 ton per jaar. Ter vergelijking: in Coevorden staat een biovergister die 215.000 ton kan behappen en tot nog toe als de grootste geldt. Behalve de positieve bijdrage aan het milieu zou de Geleense biovergister ook nog eens goed zijn geweest voor vijftig tot honderd nieuwe banen.