Geen stunt voor Van Marwijk: Australië uitgeschakeld op WK

Print
Geen stunt voor Van Marwijk: Australië uitgeschakeld op WK

Afbeelding: EPA

Bert van Marwijk en zijn Australië zijn dinsdagmiddag uitgeschakeld op het WK voetbal in Rusland.

De ploeg verloor in Sotsji de derde groepswedstrijd met 2-0 van Peru, dat al was uitgeschakeld. Frankrijk en Denemarken gaan als nummers 1 en 2 van groep C wel door naar de volgende ronde.

Intenties
Australië liet de intenties duidelijk blijken en zocht vanaf het eerste fluitsignaal de aanval. Tot groot gevaar leidde dat echter niet. Binnen twintig minuten was het juist Peru dat de trekker overhaalde. Aanvaller André Carrillo nam de bal op de pantoffel en tekende vanaf een meter of achttien voor het eerste doelpunt van Peru op dit toernooi: 1-0. 

Australië, dat alleen bij een overwinning nog kans zou maken op de volgende ronde, zocht na die tegenslag onverminderd de aanval. Na 25 minuten kreeg Tomas Rogic een uitgelezen kans om de 1-1 op de borden te zetten, maar hij zag zijn inzet gekeerd door de doelman. Ook zijn teamgenoot Robbie Kruse lukte het tien minuten later niet om de stand gelijk te trekken.

In het slot
Na rust gooide Peru de wedstrijd in het slot. Na amper vijf minuten in de tweede helft tikte José Paolo Guerrero zijn land op een 2-0 voorsprong. Vanaf dat moment was wel duidelijk dat een stunt er niet meer in zat voor de Socceroos. Zeker omdat de ploeg niet alleen zelf drie keer moest scoren, maar ook omdat Frankrijk nog niet op voorsprong stond tegen Denemarken. De Denen moesten immers verliezen wilde Australië nog kans maken op een plaats in de achtste finales.

Opgevolgd
Na de nederlaag tegen Peru zit de klus van Bert van Marwijk erop. Voor het toernooi was al duidelijk dat hij na afloop zou worden opgevolgd door Graham Arnold. Wat de coach uit Meerssen nu gaat doen is nog niet duidelijk. Wellicht krijgt hij een rol bij PSV. Zijn schoonzoon Mark van Bommel, dit WK bij Australië nog assistent, gaat daar binnenkort immers aan de slag als hoofdtrainer.