Vakbonden roepen op tot nieuwe staking bij VDL Nedcar

Print
Vakbonden roepen op tot nieuwe staking bij VDL Nedcar

Afbeelding: ANP

De vakbonden dreigen in het cao-conflict met de werkgevers in de sector metalelektro, met een tweedaagse staking bij VDL Nedcar.

Ze roepen ze de werknemers van de autofabriek op om vanaf donderdagnacht tot en met zaterdagnacht het werk neer te leggen.

Eisen
Vorige week woensdag werd ook al gestaakt. Toen togen zo’n 600 VDL Nedcar-medewerkers naar Eindhoven om daar met metaalcollega’s van onder meer DAF en ASML hun cao-eisen kracht bij te zetten. Die omvatten naast meer loon (3,5 procent per jaar) ook betere arbeidsvoorwaarden.

Betrouwbaarheid
De actie vorige week deed VDL Nedcar pijn. Hoewel de band bleef draaien, moest toch een derde van de dagelijkse autoproductie worden ingeleverd. Dat betekent dat het productieverlies middels mogelijk een extra nachtdienst moet worden weggewerkt. De directie van VDL Nedcar heeft leverbetrouwbaarheid aan BMW tot opperste gebod verheven, om zo nieuwe opdrachten te kunnen scoren de komende jaren.

De vakbonden wezen maandag overigens een uitnodiging van de werkgevers (verenigd in de FME) resoluut af om weer aan tafel te komen. "De FME wil een open gesprek", zegt FNV-bestuurder Hans Weijers. "Maar van een open dialoog kan na een ultimatum geen sprake meer  zijn.  De werkgevers zullen toch echt eerst met concrete voorstellen moeten komen."