Van Veldhoven krijgt dubbelfunctie bij Roda

Print
Van Veldhoven krijgt dubbelfunctie bij Roda

Collard (L) en Van Veldhoven op de tribune bij Roda. Afbeelding: De Limburger/Bas Quaedvlieg

kerkrade - Harm van Veldhoven krijgt per 1 juli een dubbelfunctie bij Roda JC. De technisch directeur neemt de taken over van Wim Collard, de algemeen directeur die na vier jaar vertrekt.

Van Veldhoven zal de rol van algemeen directeur anders invullen dan Collard. Hij krijgt een financiële manager aan zijn zijde die hem zal ondersteunen. Bovendien is het de bedoeling dat op termijn, na een grondige sanering, een nieuwe algemeen directeur zal aantreden. Tot die tijd zal Van Veldhoven zijn dubbelfunctie vervullen.

Opmerkelijk
De manoeuvre in de directiekamer van het Parkstad Limburg Stadion is opmerkelijk. Van Veldhoven zei recent nog tegen deze krant dat een duobaan ‘niet bespreekbaar’ was. Maar hij is alsnog overgehaald door de G7, de zeven ondernemers die het beleid van Roda gaan bepalen. Zij vinden dat de algemeen directeur een boegbeeld met voetbalkennis moet zijn. "Ik moet mijn persoonlijke belangen nu opzijzetten", vindt Van Veldhoven. "We mogen geen tijd verliezen, we moeten samen de schouders eronder zetten."

Naast het vertrek van Collard wordt ook de raad van commissarissen ontmanteld. Huub Mullenders treedt terug, Hessel Meijer zal naar verwachting spoedig volgen. De laatste is inmiddels toegevoegd aan de G7.

Bezuinigen
De ondernemers, geleid door VDL Nedcar-topman Carel Bouckaert, zetten in op een stevig saneringsplan. Op zeer korte termijn krijgt het personeel te horen wie aan boord kan blijven en wie moet vertrekken. Daarnaast willen ze bezuinigen door lopende afspraken tegen het licht te houden. Onder meer de stadionhuur (Roda betaalt jaarlijks acht ton aan de gemeente), het tienjarige contract met marketingreus Lagardère en sponsordeals staan ter discussie. Bouckaert erkent dat een faillissement na de degradatie een serieuze dreiging was, maar dat dit scenario naar de achtergrond is verdreven. "Uit de gesprekken met 60 tot 70 procent van de partijen merken we dat Roda toekomst heeft. Maar we moeten nu wel allemaal vol gas geven."

Schuldenvrij
De G7 claimt dat Roda JC nagenoeg schuldenvrij aan het nieuwe seizoen kan beginnen. Frits Schrouff (79,8 procent aandelen) heeft al zijn vorderingen kwijtgescholden en met de twee miljoen van Aleksei Korotaev (20 procent) kunnen verliezen van afgelopen seizoen worden weggepoetst. Wél zit er een onbekend gat in de begroting voor komend seizoen. De zeven ondernemers, Schrouff en Korotaev hebben afgesproken dat ze samen garant staan voor tekorten. Bouckaert wil nog geen details geven over de hoogte van de begroting.