VIDEO: Burgemeesters lachen om aanslag op Telegraaf bij congres in Maastricht

Print
Bij het jaarcongres van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) in Maastricht hebben honderden burgemeesters en wethouders uitbundig gelachen om een uitspraak van Tommy Wieringa dat de aanslag op De Telegraaf en Panorama 'veel te laat' kwam.

Bij het congres staat de toenemende invloed van criminelen op het openbaar bestuur centraal.

Telegraaf
Wieringa vindt het ’zorgelijk dat de onderwereld steeds meer opduikt in de bovenwereld’, blijkt uit een video van de Telegraaf. "Recht en orde zijn van belang in een land als dit. Het is niet de Oekraïne natuurlijk, maar soms krijg je dat gevoel in de grensstreek wel degelijk."

Dagvoorzitter Twan Huys uit Sevenum haakte daarop in met de vraag: 'Tegelijkertijd is vannacht een brandende auto het pand van De Telegraaf ingereden?'. Daarop zegt Tommy Wieringa: "Nou, dat werd tijd".

Panorama
Daarna lacht en klapt een volle zaal twaalf seconden lang. Ook Twan Huys, die na deze zomer begint als presentator bij RTL’s Late Night, lacht mee. "Wat moet je dan terugzeggen op zoiets? Panorama vorige week geldt daar hetzelfde voor?", vraagt een lachende Huys. "Ja daar geldt hetzelfde voor", zegt Tommy Wieringa tot tweemaal toe.

Telegraaf-hoofdredacteur Paul Jansen heeft zijn afschuw uitgesproken over de uitspraken van Wieringa. Ook Panorama-hoofdredacteur Peter van de Kraats is verontwaardigd. Zijn redactie werd vorige week nog beschoten met een raketwerper.

Minister Kajsa Ollongren heeft inmiddels ook gereageerd op het gebeuren. "Als ik de beelden zie vind ik het niet gepast." Ollongren noemt de recente aanslagen op De Telegraaf en Panorama verschrikkelijk. Het kan echt niet, stelt ze: "De pers moet altijd vrij en onafhankelijk zijn werk kunnen doen.''

Bespottelijk
De VNG noemt de grap achteraf ongepast, maar Wieringa wil daar niks van weten en komt er niet op terug. "Dat zou bespottelijk zijn. Het is een grap, meer kan ik er niet van maken."

Volgens Wieringa was het gebbetje niet ongepast omdat er geen gewonden gevallen zijn: "Het is een grap over een aanslag op een deur. Hoe langer je erover praat, hoe bevreemdender het wordt."