Leerlingen krijgen halfjaar de tijd om examen te repareren

Print
Leerlingen krijgen halfjaar de tijd om examen te repareren

Minister Slob tijdens de vergadering van de kamercommissie onderwijs. Afbeelding: ANP/Jerry Lampen

De uitslagen van de centrale eindexamens van de leerlingen van VMBO Maastricht blijven toch geldig, tot 1 januari 2019. De leerlingen krijgen zo de tijd om de fouten en leemten in hun schoolexamens te repareren.

Dat laat minister Arie Slob (Voortgezet Onderwijs) weten in een brief aan de Tweede Kamer. Slagen de leerlingen daarin, dan kunnen ze de komende maanden alsnog hun diploma behalen.

Ongeldig
Het college dat over de eindexamens gaat, heeft vastgesteld dat die netjes zijn afgenomen. Daarom strijkt Slob met de hand over het hart. De centrale eindexamens, die vrijdag nog ongeldig waren verklaard omdat de vereiste schoolexamens niet in orde waren, blijven toch overeind. De leerlingen hoeven daardoor niet het eindexamen over te doen, maar kunnen zich helemaal richten op het alsnog afmaken van de schoolexamens.

Lees ook: Vmbo-leerlingen om tafel met minister Slob

Beeld niet fijn
Maar lang niet alle van de 354 gedupeerde leerlingen zal dat lukken, vreest Slob. De onderwijsinspectie heeft de schade opgenomen en "het beeld is niet fijn". Het verweer van de school dat het hooguit om wat administratieve slordigheden zou gaan noemt de minister "een gotspe". Er zijn "grote tekortkomingen, vele duizenden" in de schoolexamens.

Lees ook: Na twee jaar ellende raakte Roby (16) ook nog haar diploma kwijt

Een aantal leerlingen kan niettemin na de vakantie gewoon aan een vervolgopleiding beginnen, hoopt Slob. Velen van hen hebben zich al ingeschreven en hun nieuwe opleidingen lijken hen te willen toelaten. Sommigen weten mogelijk nog in de zomer hun schoolexamens in orde te maken. Anderen kunnen dat in het najaar voltooien, naast hun nieuwe opleiding.

Debat van de baan
De Tweede Kamer had voor de late donderdagavond nog een debat met Slob ingepland, maar dat is alsnog van de baan.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →