Femke Halsema wordt nieuwe burgemeester Amsterdam

Print
Femke Halsema wordt nieuwe burgemeester Amsterdam

Afbeelding: ANP

Voormalig GroenLinks-leider Femke Halsema wordt de nieuwe burgemeester van Amsterdam. De gemeenteraad besloot haar woensdagavond voor te dragen, na urenlange geheime beraadslagingen.

Zij wordt daarmee de opvolger van burgemeester Eberhard van der Laan, die op 5 oktober overleed. Halsema wordt de eerste vrouwelijke burgemeester van de hoofdstad.

Fractievoorziter
De GroenLinks-coryfee was jarenlang een gezichtsbepalende politica in Den Haag. Tussen 1998 en 2010 zat ze in de Tweede Kamer, vanaf 2002 als fractievoorzitter.

"Femke Halsema is beslist en verbindend. Ze kent de stad, de verschillende lagen van de samenleving, de problemen en de uitdagingen door en door", zei Johnas van Lammeren van de vertrouwenscommissie. Ook diverse landelijke politici, zoals Jesse Klaver (GroenLinks) en Lodewijk Asscher (PvdA), feliciteerden haar.

Onderzoek
Naast Halsema zou Carolien Gehrels (PvdA) tot het laatst in de race zijn geweest voor de functie. Omdat hierover de afgelopen dagen berichten verschenen in de media, besloot het Openbaar Ministerie woensdag nog dat de Rijksrecherche strafrechtelijk onderzoek moet doen naar een mogelijk lek in de vertrouwenscommissie.

Na haar Haagse periode was Halsema onder meer actief als boekenschrijfster, essayist en documentairemaakster. Ook bekleedde zij diverse advies- en bestuursfuncties. Halsema groeide op in Enschede en studeerde criminologie. Zij wordt wel omschreven als charmant en relativerend, maar sommigen vinden dat ze kan drammen. Dat Halsema niet bij iedereen geliefd is, blijkt uit een petitie onder de titel: 'Houd Halsema uit de Stopera'. Meer dan 7300 mensen hebben dit ondertekend.

PvdA
De hoofdstad had sinds de jaren veertig altijd een PvdA'er als burgemeester. Na het overlijden van Van der Laan trad VVD'er Jozias van Aartsen tijdelijk aan als waarnemer. "We hebben heel lang goede PvdA-burgemeesters gehad, maar nu is het een andere tijd", reageerde PvdA-fractievoorzitter Sofyan Mbarki. "We denken dat ze aan alle kwaliteiten en competenties voldoet om een hele goede burgemeester van de stad te zijn."

Halsema wordt waarschijnlijk in de zomer geïnstalleerd.