Limburg haalt doelen van energietransitie niet

Print
Limburg haalt doelen van energietransitie niet

Foto ter illustratie/ Afbeelding: iStock

Venlo - Limburg loopt achter in de energietransitie: de doelen voor 2020 zullen niet worden gehaald. Ondertussen probeert de provincie de geesten rijp te maken om wel aan de veel ambitieuzere doelen voor 2030 te voldoen. Woensdag werd in Venlo de aftrap gegeven.

In navolging van het klimaatakkoord van Parijs moet Nederland en uiteraard ook Limburg eraan geloven. Kolen, olie en gas moeten worden vervangen door duurzamere energiebronnen. En dat moet in rap tempo, want al over 12 jaar moet de CO2-uitstoot in Nederland zijn gehalveerd, heeft het kabinet besloten.

Initiatieven
Om aan de energie- en klimaatafspraken te kunnen voldoen is een mix van meerdere energievormen nodig. Her en der in de provincie worden inmiddels mooie initiatieven ontplooid, maar vooralsnog is het verre van voldoende.

In 2014 heeft de provincie de volgende doelstelling op papier gezet: 20 procent minder broeikasgassen, een energiebesparing van 1,5 procent per jaar en 14 procent hernieuwbare energie in 2020. Die doelen zijn niet gehaald. Ze werden destijds rechtstreeks overgenomen uit het Nederlands Energie Akkoord.

"Met de kennis van nu hadden we dat destijds wellicht anders opgeschreven", zegt een woordvoerder: "Daarvoor liggen de mogelijkheden in Limburg toch nét even wat anders dan in kustprovincies (met veel wind, red.) of provincies zonder grote oppervlakten aan beschermd landschap." In enkele andere provincies in het noordoosten van het land is bijvoorbeeld meer ruimte voor zonneparken.

Overigens gaat Nederland als geheel de klimaatdoelen voor 2020 ook niet halen. Het aandeel hernieuwbare energie blijft naar verwachting landelijk steken op 12,4 procent in plaats van 14 procent.

De provincie verwacht wel te kunnen voldoen aan de taakstelling om in Limburg 95,5 MW aan windvermogen op te wekken, al gaat dat volgens een woordvoerder niet in 2020 lukken, maar ‘iets later’.

Visie
Voor de periode na 2020 heeft Limburg nog geen doelstellingen geformuleerd, maar er moet wel een langetermijnvisie komen. Om enigszins lijn te krijgen in de projecten waar burgers, bedrijven, waterschappen, instellingen en overheden mee bezig zijn, lanceert de provincie de Limburgse Energie en Klimaat Aanpak, kortweg LEKTA.

Woensdagavond kwamen in de Maaspoort in Venlo alle Limburgse koplopers op het gebied van duurzaamheid bij elkaar. De provincie wil een netwerk opzetten waarin alle initiatieven worden gebundeld. Dat moet dan leiden tot een strategie om in 2030 te komen tot een halvering van de CO2-uitstoot en wellicht nog andere doelen die nu in Den Haag aan de klimaattafels worden afgesproken.

Uiteindelijk is het doel toe te groeien naar een klimaatneutrale provincie. Of dat ooit gaat lukken is de vraag. De kersverse milieugedeputeerde Bob Ruers hoopt wat dat betreft op technologische ontwikkelingen waardoor bijvoorbeeld zonnepanelen en windmolens steeds meer energie weten te produceren.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Onlangs heeft De Limburger een Tegel gewonnen. De Tegels zijn de belangrijkste journalistieke jaarprijzen van ons land. Verslaggevers Sjors van Beek en Rik van Hulst werden met het dossier 'politieaffaire Horst' tot winnaar uitgeroepen in de categorie Regionaal/Lokaal.

De Limburger is de enige regionale krant in ons land met een eigen onderzoeksredactie. Een team dat in onze provincie zaken tot op de bodem uitzoekt en misstanden aan het licht brengt. Zonder abonnees hadden we dit succes nooit kunnen bereiken.

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week.

Bekijk de actie-abonnementen