‘Snellere intercity naar Duitsland per 2025’

Print
‘Snellere intercity naar Duitsland per 2025’

Afbeelding: ANP/Lex van Lieshout

Venlo - Nederland wil niet langer wachten op spoorverdubbeling in Duitsland. Doel is nu verbetering van de verbinding Eindhoven-Düsseldorf per 2025.

Een intercity die eens per uur in Eindhoven vertrekt en na stops in alleen Helmond en Venlo direct het Duitse spoor op rijdt. Op die manier willen het Rijk, de provincies Brabant en Limburg en de gemeente Eindhoven de verbinding met Düsseldorf per 2025 verbeteren.

IJskast
Het oorspronkelijke plan om een internationale hogesnelheidslijn tussen Brainport en Ruhrgebied te laten rijden, staat voorlopig in de ijskast. De Nederlandse partijen willen niet langer wachten op de daarvoor noodzakelijke spoorverdubbeling in Duitsland. Ze zetten nu in op maatregelen om op het Nederlandse deel van het traject al tijdwinst te boeken. Dat blijkt uit de Nota Voorkeursalternatief voor het traject, die onlangs openbaar is gemaakt. Op die manier kan de reistijd tussen Eindhoven en Düsseldorf alvast met twintig minuten worden verkort. Nu duurt een treinrit tussen die twee steden op een minuut na twee uur, vanaf 2025 ongeveer een uur en veertig minuten. Als de spoorverdubbeling wél een feit is, kan daar nog eens tien minuten af.

135 miljoen
Duitsland heeft het spoortraject tussen Venlo en Viersen al jaren op een lijst van toekomstige investeringen staan. Concreet zijn die plannen echter nog steeds niet; bovendien gaat het om een flinke ingreep die ongeveer 135 miljoen euro moet gaan kosten.

Eerste stap
‘De Nederlandse partijen in de Nederlands-Duitse stuurgroep houden vast aan die ambitie’, zo staat in de nota. ‘Maar het moment van realisatie is nog onzeker. Ze beschouwen de huidige variant als een goede eerste stap.’

 

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →