Guus de J.: ‘Ik ben geen grote zorgfraudeur’

Print
Guus de J.: ‘Ik ben geen grote zorgfraudeur’

In 2012 viel de FIOD binnen bij Guus de J. Afbeelding: Archief De Limburger

3,5 jaar moet oud-topman Guus de J. van gehandicapteninstelling SGL de cel in als het aan het Openbaar Ministerie ligt. Een eis die volgens De J. zelf gebaseerd is op "gemanipuleerd onderzoek."

Justitie onthield hem veel ontlastende stukken en heeft het recht op vervolging verspeeld, betoogde zijn advocaat Sjef Römkens woensdag bij de rechtbank.

Straf
Hij is niet naar de rechtbank gekomen voor een vrijspraak. Weet dat er feiten zijn waarvoor hij straf verdient. Zaken waarvoor hij door de civiele rechter al is veroordeeld tot het betalen van een schadevergoeding aan zijn voormalige werkgever, gehandicapteninstelling SGL.

Maar hij is geenszins de grote zorgfraudeur waarvoor het Openbaar Ministerie hem aanziet. En zeker niet geweten- en schaamteloos zoals de officieren van justitie hem dinsdag typeerden.

Verduistering
Dat is de boodschap die advocaat Sjef Römkens woensdag bij de rechtbank Roermond uitdraagt namens zijn cliënt Guus de J. De oud- topman van SGL wordt verdacht van verduistering van 1,9 miljoen euro zorggeld. Dat zou hij hebben gebruikt voor luxe privé-uitgaven. De J. heeft geen zorggeld misbruikt, betoogt Römkens. Hij kraakt het strafrechtelijk onderzoek, dat De J. "gemanipuleerd" noemt.

Manege
De bron van veel ellende ligt volgens Römkens in een boekenonderzoek van de Belastingdienst. Daaruit kwam naar voren dat de manege van Tara-manda bv, een aan SGL gelieerd zorgbedrijf, een ‘speeltje’ zou zijn van De J. waar veel zorggeld van SGL in ging zitten. Voor de aankoop van paarden voor De J. zelf bijvoorbeeld. Maar volgens de advocaat rammelde het rapport aan alle kanten en heeft de opsteller er zelfs valse informatie in verwerkt. Reden waarom De J. zelfs aangifte tegen deze inspecteur heeft gedaan.

De belastingkamer van de rechtbank in Breda heeft de conclusie van de fiscus ook onderuit geschoffeld, zegt Römkens. Fiscale opsporingsdienst FIOD en OM gingen volgens hem tegen beter in verder op de ooit ingeslagen weg.

Wraken
De rechtbank zelf is vooringenomen, stelt Römkens. Die heeft allerlei legitieme onderzoekswensen afgewezen zodat De J. geen eerlijk proces krijgt. Hij heeft de rechtbank dan ook vorige week nog twee keer - vergeefs - proberen te wraken. De laatste keer heeft de wrakingskamer bepaald dat Römkens het niet nog eens mag proberen omdat hij het middel heeft misbruikt.

De advocaat wil weer getuigen horen en dossiers inzien. Als de rechtbank dat afwijst, vindt hij dat het OM niet-ontvankelijk is omdat De J. veel ontlastende stukken zijn onthouden. Voor de meeste aantijgingen zou vrijspraak moeten volgen.

De rechtbank laat al meteen blijken dat De J. geen grote hoop moet koesteren op inwilliging van zijn onderzoekswensen. Daarvan zijn er al veel eerder afgewezen.

 

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Ruim 110.000 tevreden lezers gingen je al voor.

Bekijk de actie-abonnementen