Toch brede coalitie met CDA, VLP en BL in Beesel

Print
Toch brede coalitie met CDA, VLP en BL in Beesel

Afbeelding: Peter Schols

De huidige, brede coalitie van CDA, VLP en Beeselse Lijst (BL) in Beesel wordt voortgezet. Het drietal heeft een meerderheid van 13 van de 15 zetels.

Zij leveren drie fulltime wethouders. De nieuwe ploeg bestaat uit de demissionaire wethouders Bram Jacobs (CDA) en Debbie Heesakkers (VLP), aangevuld met Marcel Roelofs (BL). Het college wordt dinsdag 3 juli geïnstalleerd.

Gesprekken
Dat is de uitkomst van de gesprekken die twee verkenners van buiten Beesel op verzoek van burgemeester Petra Dassen hebben gevoerd. Met dit resultaat komt een einde aan een tumultueuze formatie, die tot grote irritatie en verdeeldheid in de gemeenteraad leidde. 

Aanleiding was de mislukte formatie door het CDA, dat na de verkiezingen als grootste partij uit de bus kwam. Formateur Bram Jacobs zette in op voortzetting van de bestaande coalitie met VLP en BL. Breekpunt bleek de bezetting van de wethoudersposten. VLP en BL wilden louter fulltime wethouders, het CDA vond 2,7 bestuurders voor zo’n kleine gemeente meer dan voldoende.

Samenwerking
De VLP nam de formatie over en koos voor een tweepartijencoalitie met de BL. Een coalitie die leunt op 8 van de 15 raadsleden. Fractievoorzitter Jac Heijnen van de VLP legde uit dat het CDA niet gepasseerd was vanwege de onenigheid over fte’s, maar omdat de samenwerking met het CDA al langer sleet vertoonde. Wethouder Jacobs zou zich steeds vaker hullen in stilzwijgen en wantrouwen.

Lees ook: Het feest in Beesel werd een nachtmerrie

De coalitie van VLP en BL redde het ook niet. Een petitie om toch nog een raadsbrede coalitie te onderzoeken, kreeg de steun van 844 inwoners en een meerderheid van de raad; ook BL-raadslid Ton Reijnders stemde onverwacht voor.

Regie
Burgemeester Dassen nam de regie over. Zij stelde twee ervaren verkenners aan. Zoals verwacht was er onvoldoende draagvlak voor een raadsbrede coalitie, omdat BL tegen was en bleef. Na een ‘intensief traject’, aldus een persbericht van de gemeente, kozen CDA, VLP en BL er alsnog voor samen door te gaan.

Volgens het persbericht zijn ‘misverstanden uitgesproken’ en is overeenstemming bereikt over ‘de stijl van besturen en een formatie van 3,0 fte’. Benadrukt wordt dat tussen alle partijen, Samen Verder incluis, grote eensgezindheid bestaat over ‘de inhoudelijke koers’.