Slob wast bestuur school de oren: 'Het is gewoon een zooitje'

Print
Slob wast bestuur school de oren: 'Het is gewoon een zooitje'

Afbeelding: ANP/Bart Maat

"Het is gewoon een zooitje, hier is sprake van falend beleid". Minister Arie Slob van Onderwijs ergert zich aan de ‘enorme mist’ die is ontstaan: "Alsof er op het VMBO Maastricht alleen wat administratieve foutjes zijn gemaakt. Er zijn duizenden tekortkomingen."

VMBO Maastricht kàn zijn 354 examenleerlingen vandaag informeren over hun individuele situatie, op basis van het rapport van de onderwijsinspectie. Dat zegt minister Arie Slob van Onderwijs met grote stelligheid in een gesprek met deze krant.

"Als het inspectierapport, dat ik nog niet heb, inderdaad zo helder is, dan doen we dat ook", beloofde bestuursvoorzitter André Postema van LVO gisteravond. Eerder op de dag communiceerden VMBO en koepel LVO dat de leerlingen pas maandag worden geïnformeerd.

Zooitje
"De inspectie heeft nu het beeld per leerling", zegt Slob. "Op leerlingniveau is bekend welke hiaten er zitten in het húidige Programma van Toetsing en Afsluiting (PTA), die kunnen individueel gecommuniceerd worden en dat hebben wij de school ook indringend gevraagd. Eerder had al in individuele gesprekken het algehele beeld geschetst kunnen worden: het is gewoon een zooitje, er zijn duizenden tekortkomingen. In een tweede gesprek kan op dit moment per leerling de situatie worden geschetst.

De derde fase behelst het maken van de vertaalslag: wat betekenen de tekorten voor de eindtermen en waarover moeten nog toetsen gemaakt worden? Daar is de examencommissie inderdaad voor nodig. Maar school hoeft de leerlingen echt niet tot die tijd in het ongewisse te laten. Integendeel. Het lijkt er sterk op dat de school de eerste twee fases overslaat en dat betreur ik zeer."

Geïrriteerd
Slob sprak dinsdag in Den Haag met enkele gedupeerde leerlingen: "Ze hebben van de school nauwelijks informatie gekregen over waar het is fout gegaan." De minister wekt een geïrriteerde indruk als hij zegt dat het schoolbestuur de ernst van wat hier is gebeurd bagatelliseert. "Er is een enorme mist ontstaan. Er is echt meer aan de hand dan wat administratieve foutjes. Hier is sprake van falend beleid, ik kan het niet mooier maken dan het is. Bij alle 354 leerlingen zijn tekortkomingen vastgesteld. Dat gun ik deze leerlingen niet." Eerder op de dag liet Slob de Tweede Kamer al weten dat de cijfers van het centraal examen voor deze leerlingen blijven staan tot 1 januari 2019.

Of de schoolexamens in de toekomst wellicht toch centraal moeten worden getoetst, is een vraag die hij even heeft geparkeerd. "Ik steek mijn energie eerst in deze leerlingen en hun ouders." De minister onderscheidt drie categorieën leerlingen: een groep die deze zomer alsnog een diploma kan halen, een groep die dat kan doen voor 1 januari en intussen al aan een vervolgopleiding kan beginnen en een derde groep die het jaar over moet doen. "Uiteindelijk schatten leerlingen zelf met hun ouders en de school in wat voor hen haalbaar is."

Titanenklus
Volgens LVO moet eerst het inspectierapport worden bekeken om te zien of er nog verschillen van inzicht bestaan tussen inspectie en school. "Dat is echt onzin. Dit is een titanenklus geweest voor de inspectie en daar hoeft de school niet nog eens haar eigen beschouwing op los te laten", reageert de minister. "De school hoeft ook niet op de vertaalslag van de examencommissie te wachten om de leerlingen te informeren over de tekortkomingen die ze in hun huidige PTA hebben."

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →