Met Stadsbrouwerij Maltezer komt de Ridder weer tot leven

Print

Afbeelding: Laurens Bouvrie

Na een weekje proefdraaien is dinsdagmiddag Stadsbrouwerij Maltezer officieel geopend. Het etablissement huist in een van de vroegere woningen die behoorde tot de voormalige Brouwerij De Ridder.

Horecabedrijven komen en gaan. Zeker in een stad als Maastricht waar horecabeleving quasi tot het cultureel erfgoed behoort. De opening van Stadsbrouwerij Maltezer is evenwel om een aantal redenen uniek te noemen. Het horecaproject van Tom de Lepper en Charlie van Gogh is namelijk financieel tot stand gekomen door crowdfunding. Volgens Van Gogh hebben dertig personen meegedaan aan de zogenaamde publieksfinanciering.

Crowdfunding
Bij de opening van Stadsbrouwerij Maltezer zijn de crowdfunders makkelijk te herkennen. Ze dragen allen een amulet met daarop het logo van het nieuwe horecabedrijf aan de Oeverwal in Wyck. Charlie van Gogh noemt ze Maltezer Ridders.

Als een feniks
Dat de laatste grote brouwerij van Maastricht – waar van 1857 tot begin dit millennium Ridder Pils werd gebrouwen – nu verder gaat als een horecabedrijf zal veel Maastrichtenaren bekoren. Zeker omdat ook de brouwerij die pal naast het horecabedrijf ligt een prominente rol gaat krijgen. Waardoor eigenlijk ook Brouwerij De Ridder als een feniks uit de as herrijst. 

En dan is er nog die prachtige naam Maltezer. Deze naam stond sinds de jaren ’50 bekend als een ‘Dortmunder’ pils van hoge kwaliteit. Niet alleen in Maastricht werd het Maltezer graag gedronken. Met regelmaat sleepte dit product van de Ridder Brouwerij internationale prijzen in de wacht. Jarenlang werd het speciaal pils gerekend tot een topper in het genre gerstenat. En zie daar. Maastricht is niet alleen een horecagelegenheid rijker. Het Maltezer pils staat ook weer prominent op de kaart.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Je las zojuist een gratis artikel, maar niet al onze journalistiek is gratis. Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen in de vorm van nieuws, achtergronden, analyses en opinie.

Onze verslaggevers zijn 24/7 bezig met het schrijven van deze verhalen. Zodoende geven we duiding aan het nieuws en helpen we jou met het vormen van een mening.

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week.

Bekijk de actie-abonnementen