Streep door bouwplan Hout-Blerick

Print
Streep door bouwplan Hout-Blerick

Foto ter illustratie. Afbeelding: iStock

Venlo - Het bestemmingsplan dat de bouw van negen woningen bij de Holleweg in Hout-Blerick mogelijk zou maken, is woensdagavond door de Venlose gemeenteraad afgekeurd.

Coalitiepartijen EenLokaal, SP, 50Plus, GroenLinks en PvdA stemden voor het voorstel van het gemeentebestuur dit te doen. Wel riepen alle partijen uit de raad het college van B & W op nieuwe plannen van grondeigenaar Arno Heuvelmans „met een positieve houding tegemoet te zien.” De oproep van oppositiepartijen PVV, CDA, VVD en D66 het bestemmingsplan wél doorgang te laten vinden, haalde het niet.

Overeenkomst
Wethouder Marij Pollux (GroenLinks) zei woensdag dat het gemeentebestuur niet tegen ontwikkelingen achter de voormalige veevoederfabriek is, maar dat plannen wel aan de spelregels moeten voldoen. Het gemeentebestuur stelde eerder al dat het bouwplan van Heuvelmans niet voldoet aan de gemeentelijke woonvisie. Ook ontbreekt er volgens Pollux een zogeheten anterieure overeenkomst, waarin gemeente en initiatiefnemer onderling (financiële) afspraken maken. Raadslid Jan Valize (PVV) zei dat het bouwplan gewoon doorgang zou kunnen vinden, omdat de woonvisie volgens hem slechts een richtlijn is. "Ook is er sprake van verpaupering en overlast op de locatie. Voor dit plan is breed draagvlak in het dorp."

Volgens Pollux is een anterieure overeenkomst echter een vereiste en kan de gemeenteraad geen plan goedkeuren als dit ontbreekt. In 2015 verleende het toenmalige gemeentebestuur van Venlo haar medewerking aan de bouw van de negen huizen op voormalige bedrijfsgrond tussen de Holleweg en Springbeekweg. In mei 2016 ging bouwer Bouwbedrijf Linssen failliet en werd het plan tot gisteravond niet meer voorgelegd aan de raad.

Informatie
D66-fractievoorzitter Frans Aerts beklaagde zich woensdagavond over het feit dat wethouder Pollux vorige week een e-mail met nadere informatie over het bouwplan alleen naar de fractievoorzitters van de coalitiepartijen stuurde. De wethouder liet daarop weten dat het niet haar bedoeling was partijen buiten te sluiten en bood haar excuses aan voor het slechts informeren van een gedeelte van de raad.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →