GGD-poli voor anticonceptie Limburgse tiener

Print
GGD-poli voor anticonceptie Limburgse tiener

Afbeelding: ANP Xtra

Vooral in Zuid-Limburg komen veel zwangere tieners voor. Dit hangt samen met de lage 'sociaal-economische status', aldus de GGD Zuid Limburg.

Relatief veel tieners raken zwanger in Limburg, zegt Mieke Steenbakkers, hoofd seksuele gezondheid van de GGD Zuid Limburg.

Betere voorlichting
Om tienerzwangerschappen te voorkomen wordt daarom in de provincie Limburg vanaf september een preventieplan uitgerold door de twee Limburgse GGD’s, medegefinancierd door de gemeentes Maastricht en Heerlen. Steenbakkers: "We gaan ons explicieter richten op verstrekking van anticonceptie voor bepaalde doelgroepen, maar ook op betere voorlichting."

Vooral in Zuid-Limburg is er sprake van tienerzwangerschappen. In 2017 waren er 52 tienermoeders te vinden in Noord-Limburg en bijna dubbel zoveel, 107, in Zuid-Limburg, met Maastricht (28) en Heerlen (22) als uitschieters.

Parkstad
Het plan om tienerzwangerschappen tegen te gaan blijkt uit de soa-thermometer 2017 van de twee GGD’en in Limburg die vandaag wordt gepubliceerd. De zwangerschappen hangen volgens Steenbakkers samen met de 'sociaal-economische status' en die is, zeker in de regio Parkstad Limburg aan de lage kant: "Qua percentage vergelijkbaar met de Randstad. Daar zie je dat die achterstand vooral komt door allochtonen, maar in deze regio wordt het hoge percentage met name door autochtonen veroorzaakt." 

Het aantal soa’s Limburg –vooral chlamydia- blijft net als in de rest van Nederland aan de hoge kant. "Een op de vijf jongeren die zich laat testen, heeft een soa", aldus Steenbakkers. In 2017 lieten 4659 Limburgse jongeren zich testen in een van de soa-poli’s.

Financiële drempel
Alleen jongeren onder de 25, prostituees en mannen die met mannen seks hebben –de risicogroepen- krijgen tegenwoordig nog gratis soa tests bij de GGD. Steenbakkers: "Dus wij schatten in dat het daadwerkelijke percentage hoger ligt. De financiële drempel voor mensen die niet in deze doelgroep vallen is best hoog."

Drugs
Soa’s komen relatief vaker voor bij lager opgeleide jongeren (22 procent) dan bij hoogopgeleide jongeren (14 procent). Ook drugsgebruik is een zichtbare trend: voor of tijdens seks maakt een derde van de jongeren onder de 25 gebruik van drugs.

Vorig jaar bleek dat in Zuid-Limburg syfilis aan een comeback bezig was. ‘Uitzonderlijk’ noemde de GGD dit destijds. "Deze alarmerende trend is gestopt. Maar waarom er nu ineens zoveel gevallen waren van deze oude mannen ziekte onder jongeren in Zuid-Limburg, daar zijn we nog niet achter", aldus Steenbakkers.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →