Merkel: migratievraagstuk kan lot EU bepalen

Print
Merkel: migratievraagstuk kan lot EU bepalen

Afbeelding: AFP

De onenigheid over asielpolitiek kan het lot en de eenheid van de Europese Unie bepalen. Daarvoor waarschuwde de Duitse bondskanselier Angel Merkel in de Bondsdag, vlak voor de Europese top van donderdag en vrijdag in Brussel.

De onenigheid verdeelt niet alleen de EU, maar ook de christendemocratische partij van Merkel zelf.

CSU kritisch
De Beierse vleugel van de christendemocraten (CSU) onder leiding van minister van Binnenlandse Zaken Horst Seehofer heeft geëist dat Merkel na de top een strengere Europese aanpak van migranten kan presenteren. Anders zou de Bondsrepubliek aan haar grenzen kansloze migranten meteen gaan weren. Seehofer was zelf afwezig in de Bondsdag toen Merkel haar rede afstak.

Niet bereid
Merkel zei dat het niet waarschijnlijk is dat zijn wens op de top in Brussel waarheid wordt. Merkel erkende dat de EU-lidstaten op dit moment nog niet bereid zijn tot één gezamenlijk asielbeleid te komen.
 

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →