Ouders en leerlingen worden gek van het wachten

Print
Ouders en leerlingen worden gek van het wachten

Voorzitter André Postema van het College van Bestuur van het Limburgs Voortgezet Onderwijs (LVO) bij het VMBO in Maastricht. Afbeelding: ANP

Veel ouders zijn "gek van het wachten" op de uitslag van het onderzoek naar het schoolexamen bij VMBO Maastricht. Volgens advocaat Wouter Geertsen uit Maastricht was hun vertrouwen in de school al "gigantisch beschadigd".

Woensdag hoorden ze dat ze tot maandag moeten wachten voor ze te horen krijgen hoe het verdergaat. "Alweer uitstel", zegt Geertsen. "Mensen zijn radeloos. Dat mensen kwaad zijn, begrijp ik heel goed."

Geduld op
"Het geduld is op", zegt een van de ouders donderdag. "Eerst zouden we uiterlijk dinsdag, toen werd het woensdag iets horen van de school", aldus Hugo Warnier uit Eijsden. "Nu zeggen ze maandag. Mijn dochter heeft geen zin meer om nog verder te leren." Ouder Marieke de Bruijn zegt dat veel ouders in paniek zijn. "Ik ben bang dat dit uit de bocht vliegt."

"De kinderen worden hartstikke gek", weet Warnier. "Ze balen, zijn aan vakantie toe. Een vakantie die ze niet krijgen. En dat ervaren ze als straf."

Hulp
Leraren van andere scholen bieden hulp aan bij de begeleiding van leerlingen, om hen voor te bereiden op de proefwerken en toetsen die ze alsnog moeten doen. "Heel goed bedoeld, maar de kinderen kunnen niet ontspannen. Het is voor hen één grote misère."

Lees ook: Leraar bedenkt ‘hartverwarmend’ plan om vmbo'ers te helpen

De Bruijn ziet in de groepsapp van zo'n honderd gedupeerde ouders dat ze er niets van begrijpen. "Het duurt en het duurt en het duurt", zegt ze. "Mensen willen het nu weten. Ze hebben vakanties geboekt. Ouders en leerlingen fokken elkaar op."

Spookvak
"Bij VMBO Maastricht kloppen al jaren dingen niet. De inspectie zag al die tijd niet wat wij ouders wél constateerden. Door de schoolleiding werd stelselmatig ontkend dat er achterstanden waren. Mijn zoon kreeg een 8 voor een spookvak, dat nooit gegeven is en niet eens bestáát. Veel ouders zijn in paniek."

Lees ook: Minister Slob wast bestuur school de oren: 'Het is gewoon een zooitje'

Ook bij andere ouders komt "de stoom uit de oren", valt af te lezen uit commentaren op social media. Sommigen spreken van een "nachtmerrie".

 

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →