Deze acteurs spelen de hoofdrollen in De Passiespelen

Print
Deze acteurs spelen de hoofdrollen in De Passiespelen

Marcel Claessen, toen nog onwetend van zijn rol in de Passiespelen, als Jezus tijdens de Heiligdomsvaart in Maastricht. Afbeelding: Bisdom Roermond/Frans van Galen

De audities voor de Passiespelen 2020 hebben in strikte beslotenheid plaatsgevonden. Pas donderdagavond kregen ook de acteurs uit de mond van regisseur Cees Rullens te horen welke rol hij voor hen in gedachten heeft.

Marcel Claessen uit Beesel speelde twee jaar geleden nog Judas. Maar toen Abbie Chalgoum, Jezus in 2015, onlangs tijdens de Heiligdomsvaart in Maastricht verhinderd was, nam Claessen die rol over. Gisteravond hoorde hij uit de mond van regisseur Cees Rullens dat hij vanaf zondag 10 mei 2020 meer dan twintig keer Jezus zal spelen in de 21ste editie van de Passiespelen in Openluchttheater De Doolhof in Tegelen.

Zijn tegenpool in het verhaal, Judas, wordt vertolkt door Heerlenaar Erik Derikx, die de rol in het verleden ook al eens voor zijn rekening nam. Destijds met groot succes als we de recensies in NRC en Trouw mogen geloven. De NRC-recensent: "Derikx (...) zet een veelkantig mens neer, met zwaktes en gebreken en buien van opstandigheid, irritatie, woede, twijfel, wanhoop. Judas speelt Christus van het toneel en wordt zelf de held van het passiespel.”

Jozef van Arimathea
Een rol die belangrijker is gemaakt in de Passiespelen ("Een nieuwe hoofdrol”, volgens Rullens) is die van Jozef van Arimathea. Geert Beurskens gaat de man spelen die zijn graf beschikbaar stelt aan de overleden Jezus. In de versie van het schrijversduo Ineke ter Heege en Jan-Jaap Jansen is Jozef de oom van Jezus.

Opvallend is ook het meespelen van een vader en een dochter. Het gaat om Tegelenaar Arjan Langen (Daniël) en zijn dochter Robin, die het nieuwe karakter Ruby voor haar rekening neemt. Arjan Langen speelde in het verleden al verschillende rollen in het lijdensverhaal. 

Rullens wilde een evenwichtigere verdeling tussen de mannen- en vrouwenrollen. "Ik heb er al tweemaal aan gewerkt om die balans goed te krijgen. Het is een echt mannenverhaal, maar de spierballen van de vrouwen worden gezien”, aldus de regisseur.

Op dit moment zijn 42 van de 46 rollen vergeven en daarbij zitten precies 21 actrices. De vier rollen die nog ingevuld moeten worden zijn Ibi, Yasin, David en de Romeinse Hoofdman.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Ruim 110.000 tevreden lezers gingen je al voor.

Bekijk de actie-abonnementen